Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNSB: grootste kansen op 1000m mannen en lange afstanden vrouwen

KNSB: grootste kansen op 1000m mannen en lange afstanden vrouwen

UTRECHT (ANP) - De schaatsbond KNSB acht de kans op goud bij de Olympische Spelen in Beijing het grootst op de 1000 meter bij de mannen én de lange afstanden en massastart bij de vrouwen. Deze afstanden staan bovenaan in de selectievolgorde die de bond heeft bekendgemaakt voorafgaand aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

Aan de hand van de gepubliceerde selectievolgorde worden de startplekken die Nederland heeft voor de Spelen in Beijing verdeeld na het OKT, dat wordt gehouden van 26 tot en met 30 december. De KNSB gaat ervan uit dat Nederland het maximale aantal van negen startplekken heeft bij zowel de mannen als de vrouwen. Dit krijgt de bond op 24 december definitief te horen.

Bij de mannen volgen in de selectievolgorde na de winnaar van de 1000 meter op het OKT de winnaars op de 5000 meter en de 1500 meter. Dan komt de nummer 2 op de 1000 meter en de winnaar op de 10 kilometer. De winnaar van de 500 meter staat pas op de achtste plaats in de selectievolgorde. De nummer 2 op de 5000 meter pas op de elfde plaats. Die en ook de nummer 3 op de 5000 meter zijn er afhankelijk van dat meerdere plaatsen boven hen in de volgorde door dezelfde schaatsers worden ingenomen.

Goede uitslagen

Bij de vrouwen wordt de kans op goud het grootste geacht op de 5000 meter, de massastart en de 3000 meter, onder meer vanwege de goede uitslagen van Irene Schouten in de wereldbekerwedstrijden. Daarna volgen de plaats voor de nummer 2 op de 3000 meter en dan pas de winnaars op de 500 meter, 1000 meter en 1500 meter.

De uitslagen van het OKT vormen de basis, maar de selectiecommissie bekijkt ook nog of zij gebruikmaakt van de bevoegdheid om schaatsers aan te wijzen. In de reglementen is ruimte voor drie aanwijsplekken per sekse. Die kunnen onder meer nodig zijn om de ideale achtervolgingsploeg of het sterkste duo voor de massastart samen te stellen.

Maximumaantal olympische startbewijzen

Voordat de selectievolgorde definitief is vastgesteld, heeft de selectiecommissie langebaan overleg gevoerd met coaches van de topteams en overige betrokken ploegen. "Dat overleg verliep zonder ruis, het was constructief en goed, zoals alle ploegen zich ook uitstekend hebben ingezet om dat maximumaantal olympische startbewijzen binnen te halen. Daar ben ik blij mee en trots op", lichtte technisch directeur Rémy de Wit toe.

De ploegen hebben de commissie bij de bevestiging van de selectievolgorde ook complimenten gegeven voor hoe de procedure is aangepakt, meldde de technisch directeur. Na het bekendmaken van de selectievolgorde voor de Spelen van Pyeongchang in december 2017 stapte toenmalig Team Clafis van coach Jillert Anema nog naar de geschillencommissie van de KNSB, omdat het team het niet eens was met de volgorde die was aangekondigd. De geschillencommissie ging daar toen niet in mee.

Meer uit Sport

Tennisster Gauff wint eerste duel als grandslamkampioene

BEIJING (ANP) - De Amerikaanse tennisster Coco Gauff heeft haar eerste wedstrijd als grandslamkampioene gewonnen. De nummer 3 van de wereld was op het WTA-toernooi van Beijing met 7-5 6-3 te sterk voor de Russische Ekaterina Aleksandrova.

3 uur geleden
Sénéchal stapt over naar wielerploeg Arkéa-B&B Hotels

PARIJS (ANP) - Florian Sénéchal komt vanaf volgend jaar uit voor de Franse wielerploeg Arkéa-B&B Hotels. De 30-jarige Fransman is afkomstig van het Belgische Soudal Quick-Step en tekende een contract voor twee jaar bij de ploeg waar B&B Hotels de plaats inneemt van Samsic als mede-hoofdsponsor.

5 uur geleden
Geen veldritten voor wielrenster Vos na operatie

DEN BOSCH (ANP) - Marianne Vos zal de komende winter niet aan de start staan bij veldritten. De 36-jarige veelvoudig wereldkampioene is in augustus geopereerd aan een liesslagader en heeft pas vijf weken later de training hervat. In overleg met haar nieuwe coach Rutger Tijssen heeft Vos besloten te werken aan een goede basis voor het wegseizoen.

7 uur geleden
Tennissers klagen over wekelijks wisselende balsoorten

BEIJING (ANP) - Tennissers klagen over de wekelijks wisselende balsoorten op de ATP Tour. Door op ieder toernooi met andere ballen te spelen, zou de kans op blessures toenemen. Ook de nummer 1 van de wereld, Carlos Alcaraz, deed dit weekend zijn zegje.

9 uur geleden
Williams wint voor derde keer Brits Open snooker

CHELTENHAM (ANP) - Welshman Mark Williams heeft voor de derde keer het Brits Open snooker gewonnen. De drievoudig wereldkampioen was in Cheltenham in de eindstrijd met 10-7 te sterk voor Mark Selby, die één keer vaker de beste van de wereld was.

9 uur geleden
Mountainbikester Pieterse stelt eindzege wereldbeker veilig

SNOWSHOE (ANP) - De Nederlandse mountainbikester Puck Pieterse heeft in het Amerikaanse Snowshoe de winst van de wereldbeker veiliggesteld. De 21-jarige Amersfoortse werd zesde en dat was genoeg voor de eindzege.

19 uur geleden
Nederlandse turnsters vierde na eerste kwalificatiedag bij WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen na drie van de in totaal tien zogenoemde subdivisies voorlopig vierde in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen op de eerste kwalificatiedag tot 161,197 punten. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen. Maandag volgen er in Antwerpen nog zeven subdivisies.

19 uur geleden