
KNRM voerde vorig jaar vaker hulpacties uit op zee
DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is in 2022 bijna 2525 keer uitgevaren om mensen op zee te helpen, dat is zo'n 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Bij die acties zijn ruim 4000 mensen veilig aan wal gebracht. Daarmee was het voor de KNRM een druk en heftig jaar, meldt de organisatie dinsdag.
Volgens een woordvoerder van de KNRM moesten mensen op zee om verschillende redenen gered worden. Niet alleen uit het water maar ook bijvoorbeeld omdat ze gewond raakten op een schip of omdat een boot met een kapotte motor naar de haven gesleept moest worden. Daarnaast heeft de KNRM ook 155 dieren veilig aan wal gebracht, bijvoorbeeld nadat ze in zee waren gesprongen of van de pier afwaaiden.
Ook het aantal zoekacties is volgens de KNRM "opmerkelijk" gestegen, 37 procent meer dan het jaar daarvoor. In totaal zocht de KNRM 240 keer naar vermisten. In 220 gevallen was dat loos alarm. Volgens de reddingsmaatschappij kwamen veel van die meldingen van verontruste strandgangers die iemand uit het oog waren verloren of dachten dat een zwemmer onder het water was verdwenen.
Veluwemeer en Waddenzee
In 2022 waren er volgens het KNRM ook acties met een minder goede afloop die veel indruk hebben gemaakt. "Een kano-ongeluk op het Veluwemeer, twee vliegtuigcrashes bij Hoek van Holland en op het Zwarte Meer, twee ongelukken op charterschepen op de Waddenzee en de aanvaring tussen een snelboot en watertaxi waarbij vier mensen om het leven kwamen," aldus de reddingsmaatschappij.
Het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC), een hulpcentrale waar mensen naartoe kunnen bellen met niet-spoedeisende vragen, zag het aantal telefoontjes vorig jaar toenemen naar meer dan duizend. In 2021 werd de centrale zo'n achthonderd keer gebeld door mensen die onder meer problemen hadden met het uitrollen van de zeilen of met de motor van een boot. Door op afstand deze problemen op te lossen hoefden de reddingboten minder vaak uit te varen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil toch niet met Mobilisation for the Environment (MOB) in gesprek "als er nu ook nieuwe rechtszaken worden gestart", liet ze woensdag weten. Ze reageerde daarmee op uitspraken van voorzitter Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie, die eerder op de dag had gezegd open te staan voor een gesprek met de bewindsvrouw.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er "noodzakelijke randvoorwaarden" komen om een goede aanpak van personen met verward gedrag te realiseren. Dat schrijven de burgemeesters van de vier grootste gemeenten van Nederland en de wethouders zorg aan de Tweede Kamer, in aanloop naar een debat volgende week over de aanpak voor personen met verward en onbegrepen gedrag.
40 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Premier Dick Schoof sluit een beroep op de zogeheten nationale ontsnappingsclausule voor defensie-uitgaven niet uit. "Als we het zonder ontsnappingsclausule kunnen stellen, is dat altijd beter dan gebruik te maken van de ontsnappingswetten", zei Schoof op een persconferentie met NAVO-baas Mark Rutte.
1 uur geledenMIDDELHARNIS (ANP) - De gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard hebben Rijkswaterstaat "met spoed" gevraagd maatregelen te treffen om "de verkeersoverlast bij de Haringvlietbrug op te lossen", meldden ze woensdag. Ze wijzen op "problemen door storingen" bij de brug. "Daardoor konden slagbomen niet open of dicht of sloot de klep niet."
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid rond Israël heeft wat premier Dick Schoof betreft "aangegeven dat er echt ontzettend veel mensen zijn in Nederland die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in Gaza." De premier reageerde nog niet eerder op de protestbijeenkomst van zondag in Den Haag, ondanks meerdere verzoeken.
1 uur geledenWINSCHOTEN (ANP) - De politie wil nog niets zeggen over wanneer de auto met hierin Jeffrey, Emma en hun vader in het water is beland in Winschoten. In gesprek met een verslaggever van het ANP noemt de politiechef van de politie Groningen Frank Smilda dat te vroeg.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer ziet het plan om de corporatiehuren twee jaar te bevriezen niet voor zich met de compensatie zoals de coalitie die heeft bedacht. "Uiteindelijk zal hier iets moeten bewegen", zei ze in een debat. "Óf de compensatie beweegt, óf de taak die aan mij meegegeven is en waar ik hartstochtelijk mee aan de slag ben gegaan moet bewegen."
2 uur geleden