
Knot tegen NRC: ECB zeker nog niet klaar met renteverhogingen
AMSTERDAM (ANP) - De Europese Centrale Bank is "zeker nog niet klaar" met het verhogen van de rente. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank en ECB-gouverneur Klaas Knot in een interview met NRC. Volgens hem rest alleen nog de vraag met welke stap de rente moet worden verhoogd.
Gezien een kerninflatie van 6 procent in de eurozone, is een rente van 3 procent momenteel niet genoeg, aldus Knot. In de kerninflatie wegen sterk schommelende prijzen voor energie, voedsel, tabak en alcohol niet mee. De ECB kijkt vooral naar deze maatstaf, die steeg in maart, voor het nemen van een rentebesluit.
Hoeveel de rente dan nog omhoog moet, weet hij niet precies. De afgelopen keren bedroeg de verhoging een stap van een half procentpunt. Maar of een stap van een kwart procentpunt soelaas biedt, daar is Knot nog niet over uit. "Dat moeten we in de ECB-vergadering van mei gaan bepalen." Daarbij acht Knot de kans "vrijwel uitgesloten" dat de rente aan het einde van dit jaar naar beneden gaat.
Vraag afremmen
Door het verhogen van de rente maakt de centrale bank lenen duurder. Mensen en bedrijven zullen op den duur dan wat minder geld gaan uitgeven. Zo hoopt de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhooggaan.
Knot gaat in het interview met NRC ook in op de veiligheid van banken in de eurozone, na de recente problemen met banken in Zwitserland en de Verenigde Staten. Volgens Knot ging het, anders dan tijdens de kredietcrisis van 2008, om renterisico in plaats van kredietrisico.
"In Europa wordt het renterisicobeheer heel serieus genomen, in de VS vaak minder", aldus de centralebankbaas. Hij stelt dat in de VS alleen de acht grootste banken aan streng internationaal toezicht onderhevig zijn en niet de regionale banken. Het waren juist twee van die laatste categorie banken in Amerika, Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank, die omvielen. In Europa gelden die regels voor alle banken, stelt Knot.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiƫn Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
14 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiƫn van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.
4 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Unilever wil dat de Amerikaanse rechtszaak van ijsmerk Ben & Jerry's tegen het levensmiddelenconcern wordt geseponeerd. Unilever ontkent dat het probeerde voormalig Ben & Jerry's-topman Dave Stever te ontslaan om zijn rol in het activisme van het ijsmerk. Stever zou juist een grotere rol en meer loon zijn aangeboden, maar zou in maart zelf hebben gekozen weg te gaan.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn hoger gesloten. Grote techbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van Google-moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd verwerkten beleggers tegenstrijdige signalen over de vooruitgang in handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners.
15 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.
16 uur geleden