Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knot niet bang dat sterke loonstijging de inflatie verder opjaagt

Knot niet bang dat sterke loonstijging de inflatie verder opjaagt

WASHINGTON (ANP) - Werkgevers leveren hun bijdrage aan koopkrachtherstel nu de loonafspraken in cao's rond de 7,5 procent uitkomen. Dat constateert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in gesprek met het ANP. Hoewel de loonsverhoging daarmee momenteel hoger is dan de inflatie, is hij niet bang dat al dat extra salaris het prijspeil nu verder opjaagt.

Knot stelt al langer dat er ruimte is bij bedrijven om de lonen meer te verhogen, omdat veel bedrijven grote winsten maken. "Ik heb in december gezegd dat de lonen ongeveer 5 tot 7 procent omhoog zouden kunnen. Daar houd ik aan vast."

Lang bleken bedrijven slechts mondjesmaat bereid om hun werknemers meer te bieden. Maar de laatste tijd wordt er veel gestaakt en lijkt de druk om toch met een stevige loonsverhoging te komen hoger dan ooit. Deze week meldde AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers, dat de loonafspraken in cao's in maart voor het eerst in lange tijd zijn uitgekomen boven de inflatie, die vorige maand is teruggezakt tot 4,4 procent.

Aan de bovenkant

"We zitten eigenlijk aan de bovenkant van wat verstandig is", zegt Knot over de loonsverhogingen. Maar hij zou er geen problemen mee hebben als de vakbonden en werkgevers later dit jaar meer loonsverhogingen van deze omvang afspreken. "Wel zou ik me zorgen maken als we een steeds verder oplopende stijging zouden zien." Dan ligt een loon-prijsspiraal op de loer, waarbij mensen flink meer te besteden krijgen, meer gaan uitgeven en daarmee bedrijven aanzetten om hun prijzen verder op te voeren.

Vooralsnog heeft Knot niet de indruk dat zo'n scenario dreigt. "Die afname tot 4,4 procent inflatie komt vooral doordat de energieprijzen de laatste tijd dalen." Daarvoor gecorrigeerd ligt de inflatie volgens Knot nog hoger. "En we moeten ook niet vergeten dat afgelopen jaren ook nog veel gemiste koopkracht is opgebouwd. Dat er een korte periode zal zijn waarin de loonsverhogingen boven de inflatie uitkomen kan best wel gebeuren. De inflatie zal ook wel enige tijd nodig hebben om uit te doven."

Onzekerheid

Volgens Knot spant de Europese Centrale Bank (ECB) zich in om de inflatie te beteugelen door de rente te verhogen. Hij verwacht daarvan in de tweede helft van dit jaar duidelijke effecten te zullen merken, al erkent hij dat die voorspelling nog door onzekerheid is omgeven. Hij herhaalt zijn oproep aan de regering om ervoor te zorgen dat die met haar begrotingsbeleid niet de inflatie extra aanjaagt. Knot heeft de indruk dat minister Sigrid Kaag (Financiƫn) op dit punt met hem op een lijn zit, maar de begroting zal door alle kabinetsleden samen worden afgesproken.

Meer uit Financieel

Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

28 minuten geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

1 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

1 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

1 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

1 uur geleden
Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

3 uur geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

4 uur geleden