Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knot: Nederlandse economie moet schokbestendiger worden

Knot: Nederlandse economie moet schokbestendiger worden

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie staat er nog altijd goed voor, al zijn de jaren van vette groei voorbij. Wel kan het nieuwe coronavirus "in potentie grote schade aanrichten" als de verspreiding van het virus niet snel tot staan wordt gebracht. Volgens Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB) is het met het oog op de toekomst belangrijk om de Nederlandse economie schokbestendiger te maken.

Het centralebankhoofd wees er bij een lezing in Amsterdam op dat de groei van de Nederlandse economie vorig jaar voor het vierde jaar op rij beter was dan gemiddeld in het eurogebied, terwijl buurland Duitsland ternauwernood aan een recessie ontsnapte. "De veelgehoorde uitspraak 'als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden’ gaat daarmee dit keer niet op", zei hij. "Daarnaast doet de Nederlandse economie het ook goed wat betreft de werkloosheid. Die is in Europees perspectief laag en ver onder het gemiddelde."

Knot drong tegelijkertijd aan op manieren om het verdienvermogen, de capaciteit om ook op lange termijn welvaart te genereren, te verhogen. Hij wees bijvoorbeeld op ruimte voor overheidsinvesteringen in infrastructuur, onderwijs en de energietransitie, of het verlagen van "verstorende" belastingen. Ook haalde hij bekende stokpaardjes van DNB aan, als de noodzaak van verdere hervormingen op de woningmarkt.

Achteroverleunen is geen optie als Nederland zijn gunstige positie wil behouden, aldus Knot. "En alsof dat nog niet voldoende reden is, is het af en toe ook gewoon fijn om ergens de beste in te zijn. Want laten we eerlijk zijn, ondanks de vergrote kans dat Depay misschien het EK voetbal zal halen, moeten we het deze zomer waarschijnlijk niet hebben van het Nederlandse elftal", zo besloot de DNB-preses.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

8 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

10 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

11 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

13 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

13 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

14 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

23 uur geleden