
Knot maakt zich minder zorgen over stijging van de lonen
AMSTERDAM (ANP) - De kans dat te sterke loonstijging de inflatie in Nederland aanjaagt, lijkt afgenomen. Dat constateert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). "Ik maak mij op dit moment minder zorgen over de lonen dan ik een half jaar geleden deed", liet hij donderdag weten bij de presentatie van het jaarverslag van de centrale bank. Niettemin is de inflatie in Nederland volgens hem nog steeds hoog, maar dat heeft meerdere oorzaken.
"Wij hebben natuurlijk een vooruitkijkende blik, dus wij kijken vooral naar de meest recente afspraken die aan de cao-tafel worden gemaakt", legde Knot uit. Daar is volgens hem de laatste tijd sprake van een loonstijging van zo'n 4 tot 4,5 procent. "Wij verwachten zelf, conform de meest recente ramingen, dat de inflatie zo op zo'n 3 tot 3,5 procent uitkomt. Dus dat zou betekenen een koopkrachtverbetering, een stijging van de reële lonen van gemiddeld 1 procentpunt." Dat vindt Knot "een alleszins redelijke uitkomst", waarbij hij er rekening mee houdt dat de arbeidsmarkt nog steeds krap is.
Maar terwijl het inflatiecijfer in het eurogebied steeds meer richting het doel van 2 procent begint te bewegen, ligt de Nederlandse inflatie daar nog fors boven. Volgens Knot komt dat niet alleen door de lonen, maar ook door bijvoorbeeld de stijging van de huurprijzen. Afgelopen jaar werden de prijzen in de winkel daarbij voor een groot deel gedreven door de accijnsverhogingen op tabak en alcohol.
Nieuwe normaal
Volgens Knot moet worden voorkomen dat de hoge inflatie in Nederland het nieuwe normaal wordt. De DNB-baas blijft er daarom op hameren dat de overheid erop moet letten de inflatie niet op te drijven met te ruime overheidsuitgaven. "Hier past bij dat het kabinet in ieder geval vasthoudt aan het trendmatig begrotingsbeleid zoals dit is vastgelegd in het regeerprogramma." Verder pleit het centralebankhoofd onder meer voor beleid om bijvoorbeeld de capaciteitsproblemen op het stroomnet te verhelpen en de schaarste aan stikstofruimte op te lossen.
Knot is al sinds 2011 president van DNB. Zijn tweede en laatste termijn zit er per 1 juli op. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend. De voorbije jaren heeft Knot het vaak over de lonen gehad. Tussen 2011 en 2019, toen Nederland juist met lage inflatie te maken had, heeft hij werkgevers er ook geregeld op aangesproken dat er nog ruimte was voor hogere lonen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
28 minuten geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
3 uur geledenGENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
5 uur geleden