Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knot: kennismigranten van toegevoegde waarde Nederlandse economie

Knot: kennismigranten van toegevoegde waarde Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Kennismigranten die naar Nederland komen om te werken zijn van toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Het is dan ook aan de overheid om ervoor te zorgen dat Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft voor hen. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, in het televisieprogramma Buitenhof.

Knot reageerde daar op vragen over uitspraken van topman Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML. Wennink heeft zijn zorgen geuit over stemmen in politiek Den Haag om het aantal arbeidsmigranten naar Nederland te beperken. Het bedrijf is namelijk gebaat bij voldoende gekwalificeerde mensen die niet alleen uit Nederland afkomstig zijn.

Volgens Knot leveren kennismigranten "bovengemiddelde groei op voor onze economie en onze welvaart". "Het laatste wat we moeten doen, is met onze rug naar Europa gaan staan. Wij profiteren als geen ander van Europese integratie en de integratie uit landen buiten Europa. We moeten niet de kip met de gouden eieren gaan slachten", aldus de centralebankpresident.

Waar de overheid volgens hem wel kritisch naar moet kijken, zijn de gevolgen van een groeiende economie. Hij verwees daarbij onder meer naar het volle elektriciteitsnet, het volle wegennet en de stikstofruimte. Daar zitten de knelpunten, aldus Knot. "Het kabinet moet zich erop richten die weg te werken."

Meer uit Financieel

Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

55 minuten geleden
Grootste Nederlandse uitgever VBK komt in Amerikaanse handen

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse uitgeverijgroep Simon & Schuster (S&S) neemt Nederlands grootste uitgeverij Veen Bosch & Keuning (VBK) over. Op die manier wil VBK internationaal groeien, volgens het bedrijf een "langgekoesterde ambitie". VBK wordt de eerste niet-Engelstalige uitgever van S&S.

58 minuten geleden
Adverteerders besteden recordbedrag aan audioreclames

AMSTERDAM (ANP) - Adverteerders hebben afgelopen kwartaal een recordbedrag aan radioreclame en andere audiospotjes uitgegeven, meldt brancheorganisatie Audify. De totale bestedingen zijn gestegen naar 48,8 miljoen euro, ruim 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Nederlandse radiozenders en andere aanbieders van audio hadden in 2022 en 2023 ook recordbedragen aan reclames verkocht.

3 uur geleden
Prijs aan de pomp daalt iets, olieprijs veert weer wat op

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in het Midden-Oosten afnamen. Maandag veerden de olieprijzen weer wat op.

4 uur geleden
Grote geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

AMSTERDAM (ANP) - Alle grote geldverstrekkers in Nederland, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS Bank, Aegon, NN en Triodos, hebben hun hypotheekrentes de afgelopen twee weken één of twee keer verhoogd, meldt De Hypotheekshop. De meeste instellingen verhoogden vorige week hun tarieven met 0,05 tot 0,10 procentpunt. Dat is de grootste wekelijkse stijging in een half jaar tijd.

5 uur geleden
Warren Buffett laat investeringskansen in India aan opvolgers

OMAHA (ANP) - De bekende belegger Warren Buffett ziet "veel kansen" in India, maar die laat hij over aan zijn opvolgers. Dat heeft de inmiddels 93 jaar oude Amerikaan afgelopen weekend gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, meldt financieel persbureau Bloomberg maandag.

6 uur geleden
FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies. De bond wil op die manier zijn eisen voor een nieuwe cao afdwingen.

6 uur geleden