Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knops noemt lening Aruba onbegrijpelijk

Knops noemt lening Aruba onbegrijpelijk

ORANJESTAD (ANP) - Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft vrijdagmiddag in een officiële verklaring gereageerd op de beslissing van Aruba om op de lokale kapitaalmarkt maximaal 400 miljoen Arubaanse florin (ongeveer 200 miljoen euro) te lenen. Knops noemt die beslissing onbegrijpelijk omdat Aruba haar bevolking daarmee volgens hem opzadelt met jaarlijks 21 miljoen Arubaanse florin (ongeveer 10,5 miljoen euro) aan rente. De Arubaanse regering stelt in een reactie dat de lening veel kleiner is en ongeveer 85 miljoen euro bedraagt.

"Hoe leg je het aan de burgers van Aruba uit dat in deze tijden van de coronacrisis elke burger bijna 1400 florin (700 euro) voor de komende 7 jaar extra kwijt is", zo stelt Knops. Bovendien neemt de staatsschuld volgens hem toe tot ruim 5 miljard Arubaanse florin (2,5 miljard euro). Daarmee krijgt het land een schuldquote van 127 procent van het bruto binnenlands product. "Daarbij vraag ik mij dan af: wil je als land in de top tien van landen met de hoogste staatsschulden staan? Wil je de volgende generatie op deze manier opzadelen met dit probleem?"

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes en minister van Financiën Xiomara Maduro hebben vrijdagavond (lokale tijd) in een verklaring aangegeven dat de lening minder groot is, namelijk 60 miljoen Arubaanse florin en 60 miljoen dollar (samen ongeveer 85 miljoen euro).

Volgens de politici zou de schuldquote van Aruba ook naar 127 procent omhoog schieten met de Nederlandse lening. "De enige manier dat de schuldquote niet zal toenemen is als Nederland zou overgaan tot schenking", zo stellen de politici. Waarbij ze er aan toevoegen: "Hetgeen tot vandaag, in tegenstelling tot het geval van Italië en Spanje, niet bespreekbaar is voor Nederland."

Aruba zit door de coronacrisis in een ernstige financiële crisis. Nederland heeft eerder leningen gegeven; met een rente van nul procent. Voor een nieuwe lening stelt Nederland voorwaarden die volgens Aruba nadelig zijn voor het land. Het land gaat daar niet mee akkoord. Knops noemt de lening op de kapitaalmarkt echter "niet de manier om uit deze crisis te komen."

Meer uit Binnenland

Pro-Palestijnse activisten hebben weg in Amsterdam verlaten

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam hebben zaterdag zo'n dertig actievoerders de Piet Heinkade ongeveer twee uur lang geblokkeerd. Ze zaten op de grond op een zebrapad met Palestijnse vlaggen en riepen leuzen tegen de oorlog in Gaza en tegen koning Willem-Alexander.

37 minuten geleden
Koning Willem-Alexander: dankbaar dat iedereen weer aanwezig is

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is blij dat hij Koningsdag dit jaar weer met zijn hele gezin viert. Tijdens Koningsdag in Emmen zei de koning daar dankbaar voor te zijn.

51 minuten geleden
Prinses Amalia vond in Spanje 'meer vrijheid' dan in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia heeft in het jaar dat ze in Spanje woonde "meer vrijheid kunnen vinden" dan in Nederland mogelijk was. De prinses vertelde op Koningsdag voor het eerst over haar tijd in Spanje. Amalia woonde en studeerde een jaar in Madrid om bedreigingen in Nederland.

1 uur geleden
Politie beëindigt demonstratie XR op A10

AMSTERDAM (ANP) - De politie is zaterdag aan het begin van de middag begonnen met het beëindigen van de demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de snelweg A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam. Na ruim drie kwartier greep de politie in en begon mensen van de snelweg te verwijderen. Er zaten op dat moment nog enkele tientallen mensen op de weg, een van hen had zijn handen in beton gegoten en op de weg vastgeplakt.

1 uur geleden
Republikeinen demonstreren in Emmen langs koninklijke route

EMMEN (ANP) - De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert langs de route van de koninklijke familie in Emmen. Een groep van ongeveer dertig mensen staat in een apart demonstratievak en houdt een groot scorebord omhoog. Daarop is het aantal verzamelde handtekeningen voor een petitie te zien die oproept tot een flinke salarisverlaging voor de koning.

1 uur geleden
A10 dicht aan zuidkant Amsterdam door blokkade XR

AMSTERDAM (ANP) - De ANWB en Rijkswaterstaat Verkeersinformatie melden dat de snelweg A10 aan de zuidkant van Amsterdam dicht is. Dat komt door een demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Actievoerders staan er op het asfalt.

1 uur geleden
Demonstranten XR blokkeren A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag iets na 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opgelopen. De politie probeerde de blokkade tegen te houden, maar tevergeefs. Ongeveer honderd demonstranten liepen de snelweg op, sommigen van hen zijn uitgedost in het oranje in verband met Koningsdag. Later kregen ze gezelschap van nog meer sympathisanten die vanaf een ander punt de weg opliepen.

2 uur geleden