Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knops noemt lening Aruba onbegrijpelijk

Knops noemt lening Aruba onbegrijpelijk

ORANJESTAD (ANP) - Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft vrijdagmiddag in een officiële verklaring gereageerd op de beslissing van Aruba om op de lokale kapitaalmarkt maximaal 400 miljoen Arubaanse florin (ongeveer 200 miljoen euro) te lenen. Knops noemt die beslissing onbegrijpelijk omdat Aruba haar bevolking daarmee volgens hem opzadelt met jaarlijks 21 miljoen Arubaanse florin (ongeveer 10,5 miljoen euro) aan rente. De Arubaanse regering stelt in een reactie dat de lening veel kleiner is en ongeveer 85 miljoen euro bedraagt.

"Hoe leg je het aan de burgers van Aruba uit dat in deze tijden van de coronacrisis elke burger bijna 1400 florin (700 euro) voor de komende 7 jaar extra kwijt is", zo stelt Knops. Bovendien neemt de staatsschuld volgens hem toe tot ruim 5 miljard Arubaanse florin (2,5 miljard euro). Daarmee krijgt het land een schuldquote van 127 procent van het bruto binnenlands product. "Daarbij vraag ik mij dan af: wil je als land in de top tien van landen met de hoogste staatsschulden staan? Wil je de volgende generatie op deze manier opzadelen met dit probleem?"

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes en minister van Financiën Xiomara Maduro hebben vrijdagavond (lokale tijd) in een verklaring aangegeven dat de lening minder groot is, namelijk 60 miljoen Arubaanse florin en 60 miljoen dollar (samen ongeveer 85 miljoen euro).

Volgens de politici zou de schuldquote van Aruba ook naar 127 procent omhoog schieten met de Nederlandse lening. "De enige manier dat de schuldquote niet zal toenemen is als Nederland zou overgaan tot schenking", zo stellen de politici. Waarbij ze er aan toevoegen: "Hetgeen tot vandaag, in tegenstelling tot het geval van Italië en Spanje, niet bespreekbaar is voor Nederland."

Aruba zit door de coronacrisis in een ernstige financiële crisis. Nederland heeft eerder leningen gegeven; met een rente van nul procent. Voor een nieuwe lening stelt Nederland voorwaarden die volgens Aruba nadelig zijn voor het land. Het land gaat daar niet mee akkoord. Knops noemt de lening op de kapitaalmarkt echter "niet de manier om uit deze crisis te komen."

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

4 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

4 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

4 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

4 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

5 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

6 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

6 uur geleden