Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knops: Aruba was failliet gegaan als Nederland nu niet zou helpen

Knops: Aruba was failliet gegaan als Nederland nu niet zou helpen

WILLEMSTAD (ANP) - Nederland en Aruba hebben vrijdagmiddag in Den Haag een akkoord ondertekend voor nieuwe liquiditeitssteun en voor het gezamenlijk doorvoeren van hervormingen op het eiland. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties is blij met de overeenkomst, maar zei tegelijkertijd dat het hard nodig is. "Als Nederland Aruba niet zou hebben geholpen, dan was Aruba nu failliet geweest."

Tot het eind van het jaar geeft Nederland 209 miljoen Arubaanse florin (105 miljoen euro) aan financiële steun. Aruba sluit zich aan bij een nog op te richten Caribisch orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Met Curaçao ondertekende Nederland op 2 november al een vergelijkbaar akkoord, dat land sluit zich ook aan bij het COHO. Via het orgaan moeten er structurele hervormingen worden doorgevoerd in onder meer het onderwijs, het bestuur, justitie en de economie van de Caribische landen.

Hervormingen

Knops benadrukte het belang van die hervormingen. "Aruba heeft een veel te hoge overheidsschuld voor een klein land. Er is geen alternatief. We moeten hervormingen doorvoeren. En we moeten besluiten nemen."

Er is sinds juli over het akkoord onderhandeld. Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes zei heel blij te zijn met de overeenkomst. "Het betekent een nieuwe etappe van hervorming, herbouw en ontwikkeling van ons land." Volgens haar is het land zwaar getroffen door de corona-crisis. "We kunnen zonder hulp niet uit het dal komen. Daarom zijn we Nederland erkentelijk en dankbaar voor de hulp."

Meer uit Politiek

Minister Adema hoopt nu op landbouwakkoord voor de zomer

DEN HAAG (ANP) - Voor de zomer moet er dan echt een landbouwakkoord liggen, zegt minister Piet Adema (Landbouw). Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. "Dit zijn wel de meest spannende weken", verklaarde de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.

42 minuten geleden
Van der Burg houdt 'afbetalen' asielopvangplicht open als optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt de optie open om te gaan betalen om minder asielzoekers op te nemen. Het is volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) "op dit moment niet aan de orde", maar hij wil wel praten met de Tweede Kamer over de vraag of Nederland gebruik gaat maken van deze optie uit de Europese asieldeal.

56 minuten geleden
Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.

1 uur geleden
Limburg eerste provincie met nieuwe coalitie

MAASTRICHT (ANP) - Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.

2 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

13 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

14 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

15 uur geleden