
Knops: Aruba was failliet gegaan als Nederland nu niet zou helpen
WILLEMSTAD (ANP) - Nederland en Aruba hebben vrijdagmiddag in Den Haag een akkoord ondertekend voor nieuwe liquiditeitssteun en voor het gezamenlijk doorvoeren van hervormingen op het eiland. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties is blij met de overeenkomst, maar zei tegelijkertijd dat het hard nodig is. "Als Nederland Aruba niet zou hebben geholpen, dan was Aruba nu failliet geweest."
Tot het eind van het jaar geeft Nederland 209 miljoen Arubaanse florin (105 miljoen euro) aan financiële steun. Aruba sluit zich aan bij een nog op te richten Caribisch orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Met Curaçao ondertekende Nederland op 2 november al een vergelijkbaar akkoord, dat land sluit zich ook aan bij het COHO. Via het orgaan moeten er structurele hervormingen worden doorgevoerd in onder meer het onderwijs, het bestuur, justitie en de economie van de Caribische landen.
Hervormingen
Knops benadrukte het belang van die hervormingen. "Aruba heeft een veel te hoge overheidsschuld voor een klein land. Er is geen alternatief. We moeten hervormingen doorvoeren. En we moeten besluiten nemen."
Er is sinds juli over het akkoord onderhandeld. Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes zei heel blij te zijn met de overeenkomst. "Het betekent een nieuwe etappe van hervorming, herbouw en ontwikkeling van ons land." Volgens haar is het land zwaar getroffen door de corona-crisis. "We kunnen zonder hulp niet uit het dal komen. Daarom zijn we Nederland erkentelijk en dankbaar voor de hulp."
Meer uit Politiek
ARNHEM (ANP) - Nieuw Sociaal Contract (NSC) moet harder opkomen voor haar eigen idealen. Dat zei Nicolien van Vroonhoven zaterdag op het ledencongres in Arnhem waar ook afscheid werd genomen van boegbeeld Pieter Omtzigt. "We zullen wel bepaalde wissels moeten omzetten."
1 dag geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Bij de SGP blijven vrouwen niet welkom in politieke of bestuurlijke functies. Een motie van de afdeling Vlissingen om het beginselreglement te wijzigen om dit mogelijk te maken werd zaterdag op de partijdag in Nieuwegein ruim verworpen. Voor het voorstel stemden 53 leden, tegen waren 299 leden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) gaan per jaar 118 miljoen euro in migratiedeals steken. Het gaat om partnerschappen met landen buiten Europa met als doel om migratie zonder geldige documenten tegen te gaan en migranten die niet in Nederland mogen blijven terug te sturen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het een "gemiste kans" dat premier Dick Schoof een kritische brief van regeringsleiders aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet heeft ondertekend. Dat zei de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Zij had er zelf op aangedrongen dat Schoof zijn handtekening zou zetten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Sophie Hermans (VVD), Mona Keijzer (BBB) en Fleur Agema (PVV) zijn het niet eens over de aanwezigheid van Nederland bij een pride in Hongarije. De Tweede Kamer riep het kabinet donderdag op om een afvaardiging naar de pride in Boedapest te sturen. In Hongarije zijn prides verboden door de regering.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders heeft op X hard uitgehaald naar partijloos premier Dick Schoof, omdat die geen handtekening heeft gezet onder een kritische brief van regeringsleiders aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De leider van de grootste regeringspartij noemt dat "ongelooflijk zwak".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen PVV en VVD nemen er geen genoegen mee dat het kabinet de Nederlandse Loterij in overheidshanden wil houden. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën, NSC) liet vorige week weten dat privatisering nu niet haalbaar is, een besluit dat volgens deze partijen "veel vragen" oproept.
3 dagen geleden