Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNMP: ruim 4,5 miljoen mensen geraakt door tekort aan medicijnen

KNMP: ruim 4,5 miljoen mensen geraakt door tekort aan medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.

Een van de problemen waar mensen mee te maken krijgen, is dat hun voorgeschreven middel niet meer beschikbaar is. Dat middel wordt vergoed door de zorgverzekering. Het alternatief dat ze krijgen, valt onder het eigen risico en moet dus door de patiënt zelf worden betaald. De KNMP wil dat de alternatieven ook worden vergoed wanneer er een tekort is. "Niemand heeft om de tekorten gevraagd, ook verzekeraars en de overheid zitten ermee in de maag. Maar mensen raken in de war en bellen de apotheek dat ze meer dan 150 euro per maand premie betalen en dat Nederland een welgesteld land is. Apotheekmedewerkers vangen de klappen op", aldus Prins.

Een ander risico is dat mensen de alternatieve medicijnen verkeerd gebruiken. Prins: "Stel dat iemand een middel van 50 milligram gebruikt, dat bij geen enkele fabrikant nog beschikbaar is. Dan kun je iemand 100 milligram van hetzelfde middel geven en zeggen dat die een halve tablet per dag moet gebruiken. Of twee tabletten van 25 milligram. Dat gaat een paar dagen goed, maar na een tijdje gaan ze terug naar hun oude gewoonte en krijgen ze te veel of te weinig binnen. Dat kan leiden tot gezondheidsschade."

Rode lijst

In totaal was er volgens de koepel vorig jaar 1563 keer sprake van een tekort van een medicijn. Daaronder zijn middelen op de 'rode lijst'. Als een medicijn daarop staat, zouden mensen eigenlijk niet moeten wisselen naar een ander middel omdat de behandeling dan misschien niet meer werkt.

Het aantal tekorten is lager dan in 2023, toen er 2292 keer een gebrek aan een medicijn was. Maar het kost de samenleving nog altijd honderden miljoenen euro's per jaar, aldus de KNMP. Zo moeten ongeveer 2000 apotheekmedewerkers worden ingezet om vervangende medicijnen te vinden.

De overheid, zorgverzekeraars en anderen hebben maatregelen genomen om de medicijntekorten aan te pakken, maar de KNMP ziet "geen enkele reden optimistisch te zijn". De maatregelen hebben volgens Prins "zichtbaar nog niet heel erg geholpen". En dat het aantal tekorten lager lag dan in 2023 hoeft volgens hem ook nog niets te betekenen, "we hebben eerder in 2021 ook een afname gezien die werd gevolgd door een volgende stijging".

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie: ziekenhuis kan meer doen tegen parkeerdruk

HILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.

2 uur geleden
Utrecht wil frauderende zorgaanbieders harder aanpakken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht wil meer doen om te voorkomen dat aanbieders van zorg frauderen. Die instellingen moeten strenger worden gecontroleerd voordat ze in de stad aan de slag kunnen gaan. En ook als ze eenmaal actief zijn, komt er meer toezicht. Mensen kunnen hun twijfels over aanbieders doorgeven aan een nieuw meldpunt. Volgens de domstad is het de eerste keer dat er een aparte aanpak komt.

6 uur geleden
Opstappen uit WHO is zelfoverschatting van VS, vindt Koopmans

ROTTERDAM (ANP) - Het vertrek van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, een enorme financiële aderlating voor deze organisatie. Ook het vertrek van de vele Amerikaanse medewerkers betekent een groot verlies, met name op het gebied van kennis en contacten. "Als het vertrek wordt doorgezet, heeft dat een heel grote impact", aldus Koopmans, eerder betrokken bij de bestrijding van de wereldwijde corona-epidemie.

9 uur geleden
Jongeren negatief over mentale gezondheid, GGD en RIVM bezorgd

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de jongeren in Nederland vindt de eigen geestelijke gezondheid niet goed. Dat is en blijft zorgwekkend, waarschuwen GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben vorig jaar onderzoek gedaan onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar.

16 uur geleden
Nog steeds opnamestop twee afdelingen Zuyderland om norovirus

HEERLEN (ANP) - Op twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen geldt maandag nog steeds een opnamestop vanwege het norovirus, meldt een woordvoerder. Operaties gaan wel weer door.

1 dag geleden
KWF: jonge vrouwen stellen onderzoek baarmoederhalskanker uit

AMSTERDAM (ANP) - Veel vrouwen tussen de 30 en 34 jaar stellen hun deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit. Maar drie op de tien komen binnen twaalf weken na de uitnodiging in actie. Zorgelijk, vinden Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding. Die starten maandag de landelijke campagne 'Doe het vandaag!'

1 dag geleden
Borstkankerbehandeling AstraZeneca en Daiichi goedgekeurd in VS

SILVER SPRING (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuwe borstkankerbehandeling van het Britse AstraZeneca en het Japanse Daiichi Sankyo goedgekeurd. Het gaat om een medicijn met de naam Datroway, dat ingezet kan worden bij patiënten met gevorderde borsttumoren.

3 dagen geleden