
KNMI ziet na extreem natte weken neerslagrecord in zicht komen
DE BILT (ANP) - Dit jaar is volgens het KNMI "hard op weg" om het natste te worden sinds de metingen in 1906 begonnen. Sinds half oktober viel een recordhoeveelheid neerslag in Nederland voor deze tijd van het jaar. Als dat in december doorzet, zou volgens het instituut het record uit 1998 weleens verbroken kunnen worden.
In dat jaar viel opgeteld 1109 millimeter regen. Als al dat regenwater zou worden opgevangen, dan zou het land bedekt zijn "met een laag water van ruim een meter", legt het KNMI uit in een klimaatbericht.
De klimaatexperts van het instituut kunnen nog niet met zekerheid zeggen hoe de neerslagpatronen zich de komende jaren zullen ontwikkelen. Het is wel vrij duidelijk dat onder invloed van klimaatverandering de zomers droger worden en de winters natter. Hoe sterk die effecten zijn, verschilt echter van rekenmodel tot rekenmodel. "In ongeveer de helft van de modellen neemt de winterneerslag sterker toe dan de afname in de zomer, in de andere helft is dat andersom."
Zomer natter dan normaal
Het jaar 2023 verloopt qua neerslag zeer grillig: in de lente was het net als nu uitzonderlijk nat, maar in juni was het juist heel droog. Vervolgens ging het in de zomermaanden juli en augustus juist weer meer regenen dan normaal.
Volgens het KNMI zijn de natte weken van de afgelopen tijd "dramatisch voor veel boeren, die door te natte akkers hun oogst niet kunnen binnenhalen".
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
8 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
9 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
12 uur geleden