KNMI ziet klimaat veranderen in veel warmer Nederland in 2023
DE BILT (ANP) - Het Nederlandse weer was grillig in 2023. Dat laat ook het net gepubliceerde jaarrapport van het KNMI zien. Het was het warmste jaar én het natste jaar ooit gemeten. De oorzaak is ook duidelijk, benadrukt het weerinstituut: klimaatverandering. "Daarmee past 2023 in het patroon van de afgelopen jaren", zegt hoofddirecteur Maarten van Aalst woensdag. Toch zag het instituut ook een aantal verrassingen.
Tot voor kort vergeleek het KNMI de jaartemperatuur altijd met de gemiddelde temperatuur over dertig jaar. Dat werd het klimaatnormaal genoemd - het weer is immers altijd verschillend, maar als je dertig jaar samen neemt, geeft dat een goed gemiddelde. "Maar nu kunnen we eigenlijk niet meer spreken van een klimaatnormaal", zegt Van Aalst.
Nederland was afgelopen jaar 1,3 graden warmer dan het klimaatnormaal. "Maar het gemiddelde is steeds meer opgeschoven. Als we de temperatuur van 2023 vergelijken met het gemiddelde van de eerste dertig jaar toen de metingen begonnen in 1901, dan was ons land afgelopen jaar 2,9 graden warmer dan toen. Dat is echt een groot verschil, en dat is te voelen."
Van Aalst benadrukt dat Nederland nog een flinke klus heeft om zich voor te bereiden op hitte en droogte, maar ook op extreme neerslag. En dat kan lastig zijn, als het soms te droog is en een ander moment te nat.
"Mijn ergste nachtmerrie is dat we overstromingen meemaken zoals we in 2021 ook zagen", zegt Van Aalst. "In Duitsland en België zijn veel doden gevallen en dat is onacceptabel." Hij zegt dat ons land beter voorbereid moet zijn op extreem weer. "We kunnen niet alles voorkomen."
Ook ziet hij hoe veel landen kwetsbaarder zijn dan Nederland, wat onder meer een probleem kan zijn voor bijvoorbeeld de handel. "We moeten de hele wereld helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering."
Het KNMI is verder verrast over bepaalde kantelpunten waar de wereld al veel dichterbij lijkt dan vooraf gedacht. "We zagen bijvoorbeeld dat een record hoeveelheid ijs van Antarctica gesmolten is. Daar gebeuren al dingen die we niet verwacht hadden. Dit moeten we goed in de gaten houden om te weten wat op ons af komt."
Om de opwarming van de aarde te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen in razend tempo omlaag, ziet Van Aalst. Dat is ook noodzakelijk door de gevolgen van klimaatverandering die in Caribisch Nederland te zien zijn. Daar heeft het KNMI in dit jaarrapport extra aandacht aan besteed. "Daar maken we ons op klimaatgebied wel extra zorgen over."
Meer uit Binnenland
TILBURG (ANP) - De politie heeft vrijdag een inval gedaan bij een Tilburgse horecagelegenheid waar leden van de verboden motorclub Satudarah bijeen waren gekomen. Tien mensen zijn aangehouden en ook zijn "aanzienlijke hoeveelheden" contant geld in beslag genomen.
1 uur geledenFRANEKER (ANP) - Door een grote brand in een loods in Franeker zijn zeventien oldtimers en een boot verwoest. De brand brak in de loop van vrijdagavond uit en is aan het begin van de nacht nog niet geblust.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn er al ruim een halfjaar van op de hoogte dat Jos Leijdekkers, een van de meest gezochte verdachten van Nederland, in het West-Afrikaanse Sierra Leone verblijft. Het OM laat dat weten naar aanleiding van een publicatie door het AD en Follow the Money.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 17-jarige jongen uit Assen opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de drie dodelijke schietincidenten in Rotterdam-IJsselmonde. Hij is vrijdag aangehouden in zijn woonplaats en zit vast voor verhoor. Wat zijn rol is geweest, wordt volgens de politie verder onderzocht.
6 uur geledenFRANEKER (ANP) - In een loods in Franeker woedt een zeer grote brand, meldt de veiligheidsregio Fryslân. Het gaat om een uitslaande brand in een loods met auto's.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er is vlak over de grens met Duitsland vogelgriep vastgesteld, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Duitsland heeft in de 10 kilometer rondom het besmette legbedrijf in de plaats Hoogstede een vervoersverbod ingevoerd. Een klein deel van die beperkingszone valt in Nederland, met daarbinnen één pluimveebedrijf. Ook voor dat bedrijf, gelegen nabij Nieuw-Schoonebeek in de gemeente Emmen, gelden de beperkingen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Uit een eerste steekproef blijkt dat bij zo'n 9 procent van de dossiers van Wajong-uitkeringen fouten zijn gemaakt, meldt het UWV. Er is meer onderzoek nodig, zegt bestuurslid Johanna Hirscher, maar de eerste resultaten laten wel zien "dat er mogelijk nog te veel fouten gemaakt worden in het gehele proces van aanvraag tot en met het besluit van een Wajong-uitkering. Dat moet beter."
10 uur geleden