Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNGU vreest voor negatieve effecten vrijspraak Wevers

KNGU vreest voor negatieve effecten vrijspraak Wevers

BEEKBERGEN (ANP) - Gymnastiekunie KNGU is niet te spreken over de uitspraak van de beroepscommissie van het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR) in de zaak van Vincent Wevers. De turncoach werd in hoger beroep vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag.

"Als KNGU menen wij dat deze vrijspraak een groot negatief effect kan hebben op eventuele toekomstige meldingen in relatie tot grensoverschrijdend gedrag in de turnsport, maar ook in breder verband. Wij betreuren het dat de melders wederom aan het kortste eind trekken, en indien gewenst zullen wij ze bijstaan met begeleiding en nazorg", zegt directeur Remco Boer.

"Wij hopen niet dat deze vrijspraak de in gang gezette ontwikkelingen voor een positief en veilig sportklimaat tegenwerkt", meldt Boer verder in een verklaring. Volgens Boer gaat de bond door op de "ingezette weg" en bouwt het aan een veilig en optimaal sportklimaat. "Verdere professionalisering van het sport-tuchtrecht in het algemeen en de onderzoeksfase in het bijzonder zijn al eerder in gang gezet en blijken eens te meer hard nodig. Daarnaast wil de KNGU graag verder blijven werken aan een eenduidig normenkader voor grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. Over deze maatregelen zal de KNGU met NOC*NSF, partners en collega-bonden in gesprek blijven."

Geen bijdrage aan herstel- en leedverwerking

"Uit onderzoek blijkt hoe moeilijk het is voor sporters die te maken krijgen met sociale veiligheid om daadwerkelijk melding te maken van hetgeen ze overkomen is", zegt Boer. "Dat is ook wel gebleken bij meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen andere sectoren zoals cultuur en media, die vaak jaren na dato plaatsvinden. Een vrijspraak die opnieuw met name op formele gronden is gestoeld, kan op geen enkele wijze bijdragen aan herstel- en leedverwerking."

Wevers werd mei vorig jaar door de tuchtcommissie al vrijgesproken. De aanklager van het ISR en gymnastiekunie KNGU gingen tegen die uitspraak in beroep. "De commissie van beroep komt net als de tuchtcommissie in eerste aanleg tot de conclusie dat de verklaringen die zijn opgenomen in het onderzoeksrapport niet als bewijs kunnen worden gebruikt", valt te lezen in de geanonimiseerde uitspraak. "Het onderzoeksrapport bevat onvoldoende gegevens om de betrouwbaarheid van die verklaringen te kunnen beoordelen."

Meer uit Sport

Kogelstootster Schilder mist zelfvertrouwen en zwicht onder druk

GLASGOW (ANP) - Jessica Schilder zwichtte bij de WK indooratletiek onder de druk van topfavoriete voor het goud bij het kogelstoten. Er kwam slechts één geldige poging uit haar krachtige armen en die was uiteindelijk nog goed voor de vijfde plaats. "Het is geen medaille, maar alsnog heb ik laten zien dat ik bij de top van de wereld hoor", sprak de atlete uit Volendam hoopvol na afloop in de catacomben van de Emirates Arena.

1 uur geleden
Verstappen klokt derde tijd, Sainz snel in vrije training Bahrein

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen heeft bij de laatste vrije training voor de GP van Bahrein de derde tijd gereden. De Nederlander klokte in zijn Red Bull een tijd van 1.31,062. De training werd met daglicht verreden, in tegenstelling tot kwalificatie later vrijdag en de race zaterdag. Carlos Sainz van Ferrari reed met 1.30,824 de beste tijd, gevolgd door Fernando Alonso in zijn Aston Martin.

1 uur geleden
Kogelstootster Schilder met één geldige poging vijfde op WK indoor

GLASGOW (ANP) - Jessica Schilder heeft geen nieuwe medaille kunnen toevoegen aan haar erelijst. De 24-jarige atlete uit Volendam eindigde bij de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow als vijfde met een afstand van 19,37 meter.

2 uur geleden
Tumult rond Red Bull-baas Horner blijft door rondgaande appjes

SAKHIR (ANP) - Het blijft onrustig rondom Christian Horner, de teambaas van Red Bull. In aanloop naar de eerste GP van het nieuwe Formule 1-seizoen, zaterdag in Bahrein, gaan screenshots rond van Whatsapp-gesprekken die Horner zou hebben gehad met de vrouw die een aanklacht tegen hem indiende. Het is onduidelijk of die gesprekken echt zijn en wie ze heeft rondgestuurd.

4 uur geleden
Bol eenvoudig door naar halve finales 400 meter op WK indoor

GLASGOW (ANP) - Femke Bol heeft zich bij de WK indooratletiek in Glasgow verzekerd van een plek in de halve finales van de 400 meter. De houdster van het wereldrecord liep soepel naar de winst in haar serie in een tijd van 52,00 seconden. Ze komt evenals Lieke Klaver vrijdagavond in actie in de halve finales. Klaver won ook haar serie, in 51,31.

4 uur geleden
Bol begint jacht op goud bij WK indoor, medaillekans Schilder

GLASGOW (ANP) - Femke Bol komt op de eerste dag van de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow meteen in actie. In de ochtend loopt de Amersfoortse atlete de series van de 400 meter en in de avond staan de halve finales gepland. Ook Lieke Klaver start op de 400 meter.

13 uur geleden
Van Gerwen strandt vroegtijdig op Premier League-avond in Exeter

EXETER (ANP) - Michael van Gerwen is er niet in geslaagd om voor de vierde keer op rij de eindzege te pakken in de Premier League of Darts. In Exeter verloor hij in de kwartfinales van regerend wereldkampioen Luke Humphries: 6-3.

19 uur geleden