Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNGU stopt samenwerking met turncoaches Louter en Kiens

KNGU stopt samenwerking met turncoaches Louter en Kiens

BEEKBERGEN (ANP) - Gymnastiekbond KNGU heeft de samenwerking met de turncoaches Frank Louter en Patrick Kiens opgezegd. Beiden vormen geen onderdeel meer van het nationale topsportprogramma, meldde technisch directeur Mark Meijer van de KNGU dinsdag.

"Het besluit staat los van het lopende onderzoek en is in overleg met het bestuur genomen", lichtte Meijer toe. Hij verwees daarmee naar het onderzoek dat afgelopen zomer werd gestart na tal van bekentenissen over misstanden in de turnsport. Volgens de technisch directeur ontbrak het aan onderlinge communicatie met beide coaches, die ook te weinig respect toonden. "Er is geen basis voor een langere samenwerking." Louter leidt talenten op in Almelo. Kiens is onder meer de coach van topturnster Eythora Thorsdottir in Hoofddorp.

Kort na de start van het onderzoek, een reactie op de documentaire Athlete A op Netflix, volgden in Nederland tal van verklaringen over wangedrag door coaches. De betrokken coaches, die ook voor de bond actief waren, werd opgeroepen hun werkzaamheden tijdelijk neer te leggen. Kiens gaf daar als enige geen gehoor aan.

Stilgelegd

Het topsportprogramma van de vrouwen werd stilgelegd, terwijl bondscoach Gerben Wiersma en Vincent Wevers tijdelijk op non-actief werden gesteld. Zij mochten in september hun werkzaamheden hervatten, centraal in Nijmegen en onder onafhankelijk toezicht. Thorsdottir, in voorbereiding op de Spelen, liet zich daar zelden zien. Ondertussen loopt er ook een onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak naar aanleiding van geestelijke en fysieke mishandeling van turnsters.

"Als eindverantwoordelijke wil ik constant in gesprek zijn over de onderlinge samenwerking", legde Meijer uit. "Dat is sinds de noodzaak tot cultuurverandering alleen maar belangrijker geworden. Het gaat om communicatie, om respect, maar ook om de mate waarin de aangepaste trainingssetting wordt geaccepteerd. Ik kom tot de conclusie dat het verschil van inzicht over de verdere invulling van het topsportprogramma onoverbrugbaar is."

Geen makkelijk besluit

Voor Meijer was het geen makkelijk besluit. "Ik heb niet alleen met de clubs te maken, maar ook met sporters. Met hen zoeken we naar oplossingen. Ik benadruk nogmaals dat deze maatregel los staat van het onderzoek naar de misstanden."

Kiens is in dienst van PAX, dat hem altijd gesteund heeft. Hij kan bij die club zijn werk blijven uitoefenen. Dat geldt in principe ook voor Louter bij TON Almelo. De nationale selectie traint vanaf januari op een nieuwe locatie in Heerenveen.

Meer uit Sport

WTA gaat spelers die deelnemen aan demo in Rusland niet straffen

LONDEN (ANP) - De WTA gaat tennissters die komend weekend deelnemen aan een demonstratietoernooi in Rusland niet bestraffen. Er is ophef ontstaan over een evenement dat in Sint-Petersburg wordt gespeeld, terwijl Rusland in oorlog is met Oekraïne. Het evenement wordt gesponsord door het Russische aardgasbedrijf Gazprom.

46 minuten geleden
Embiid bezorgt James ruimste nederlaag uit basketballoopbaan

PHILADELPHIA (ANP) - Basketballer Joel Embiid van Philadelphia 76ers heeft LeBron James de ruimste nederlaag uit zijn NBA-loopbaan bezorgd. Embiid nam in Philadelphia 30 punten voor zijn rekening en hielp de Sixers daarmee aan een 138-94-overwinning op Los Angeles Lakers.

2 uur geleden
Polman weet het zeker: de handbalsters halen een medaille op WK

ARNHEM (ANP) - Estavana Polman is ervan overtuigd dat de Nederlandse handbalsters op het komende WK weer een medaille halen. "Dit wordt ons toernooi, geloof me maar. We geloven echt in elkaar, het vertrouwen spat eraf", zegt de 31-jarige vedette van Oranje, die opgaat voor haar zevende WK.

2 uur geleden
Dominantie Verstappen leidt tot recordbedrag aan inschrijfgeld

PARIJS (ANP/RTR) - Sportief succes kost veel geld in de Formule 1. Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, moet volgend jaar meer dan ooit betalen om te mogen deelnemen aan de koningsklasse. Het bedrag is volgens persbureau Reuters naar verwachting 10,6 miljoen dollar (omgerekend 9,6 miljoen euro)

13 uur geleden
Belgische olympische wielerploeg rond Van Aert en Evenepoel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Bondscoach Sven Vanthourenhout zal de Belgische wielerploeg voor de Olympische Spelen in Parijs vormen rond Wout van Aert en Remco Evenepoel. Hij heeft een longlist van vijftien renners gemaakt, maar de selectie van de twee lijkt zeker.

16 uur geleden
Wielrenner Foss verruilt Jumbo-Visma voor Ineos Grenadiers

MANCHESTER (ANP) - Wielrenner Tobias Foss rijdt vanaf 2024 voor Ineos Grenadiers. De 26-jarige Noor komt over van Jumbo-Visma, waar hij de afgelopen vier seizoenen onder contract stond. Foss heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij de Britse ploeg.

19 uur geleden
Coureur Marini opvolger Márquez in fabrieksteam Honda in MotoGP

TOKIO (ANP/RTR) - De Italiaanse motorcoureur Luca Marini is de opvolger van Marc Márquez bij het fabrieksteam van Honda in de MotoGP. De Japanse motorfabrikant meldt dat de 26-jarige halfbroer van racelegende Valentino Rossi gaat rijden voor het team Repsol Honda, naast de Spanjaard Joan Mir.

22 uur geleden