Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knapen: overmacht dat Afghanen zonder paspoort niet weg mogen

Knapen: overmacht dat Afghanen zonder paspoort niet weg mogen

DEN HAAG (ANP) - Het ligt niet aan Nederland, maar aan de Taliban dat Afghanen zonder paspoort niet geëvacueerd kunnen worden. Demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) vindt een paspoort helemaal niet nodig voor evacuatie, maar de Taliban maken nu de dienst uit in Afghanistan en zij laten evacués het vliegtuig niet in zonder paspoort. "Het is overmacht waar we mee te dealen hebben", aldus Knapen.

De NOS meldde vrijdag dat een groot deel van de ongeveer 2000 Afghanen die naar Nederland mogen hier niet heen kunnen komen omdat ze geen paspoort hebben. Door de chaos in het land was het de afgelopen tijd vrijwel onmogelijk om er een aan te vragen. Veel Afghanen zitten daardoor zonder. Afgelopen zomer konden Afghaanse evacués wel mee zonder paspoort, maar toen werd de evacuatie door Defensie geregeld.

Knapen zegt dat Nederland probeert "in te praten" op de Taliban en ook gesprekken voert met landen die invloed op de fundamentalisten kunnen hebben. De minister zei dat gesproken is met Indonesië, Pakistan en Qatar en dat geprobeerd is om druk uit te oefenen. Knapen hoopt dat de huidige situatie niet zo blijft. "We doen wat we kunnen."

Belofte

Kamerleden waren al kritisch dat paspoorten een belemmering blijken voor de evacuatie. "De regering moet veel meer doen om afspraken over evacuaties na te komen", aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Belofte maakt schuld." PvdA'er Kati Piri wil dat het kabinet "alle diplomatieke middelen" inzet om de Afghanen via Pakistan of Qatar te evacueren.

Het kabinet maakte eerder deze maand bekend ongeveer 2100 Afghanen op te willen halen, omdat zij de Nederlandse missie in het land hebben geholpen. Voor Afghaanse tolken was al een speciale regeling, maar dankzij een motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj is die groep uitgebreid. Ook mensen die hebben gewerkt voor hulp- en ontwikkelingsprojecten, of die andere "substantiële werkzaamheden" voor Defensie of de politiemissie hebben geleverd, komen in aanmerking.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

14 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

16 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

17 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

18 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

19 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

19 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

20 uur geleden