Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knapen heeft zorgen over Afghanistan en gebrek aan informatie

Knapen heeft zorgen over Afghanistan en gebrek aan informatie

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe demissionaire minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft grote zorgen over de situatie in Afghanistan. Hoe het nu gaat in het land waar de radicaalislamitische Taliban sinds een paar weken aan de macht is, is volgens hem onduidelijk. "Onze informatienetwerken zijn drooggevallen."

Het debat over de mensenrechten was het eerste optreden van de CDA-bewindsman in de Tweede Kamer. Hij kon "weinig echt bevredigende antwoorden" geven over over Afghanistan. Op zijn verzoek is een debat uitgesteld deze week over de recente evacuatieoperatie en wat daarna is gebeurd. Hij hoopt de Kamer eind deze week nog een brief te sturen met de laatste stand van zaken.

Knapen vindt de situatie in Afghanistan "heel zorgwekkend". Hij houdt zijn hart vast voor wat er gaat gebeuren met Afghanen die zich hebben ingezet voor mensenrechten en vrouwenrechten en tolken die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt. Er worden onder meer executies van tegenstanders van de Taliban gemeld.

Dreigbrieven

Tolken die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt, krijgen volgens de NOS dreigbrieven van de nieuwe machthebbers. Het kabinet neemt deze bedreiging "buitengewoon serieus", maar het is volgens Knapen niet helemaal duidelijk of de brieven van de Taliban komen. De Taliban ontkennen dat, zei hij.

Hoeveel macht de Taliban hebben is volgens hem onbekend. "Er is een discrepantie tussen wat zij communiceren en wat er gebeurt." De bewindsman weet wel dat het in grote delen van het land "buitengewoon onveilig" is. In het land dreigt een "dramatische situatie". Financieel is het land van de buitenwereld afgesloten en om er aan voedsel te komen is een "groot probleem".

2500 mense

Volgens de minister wordt achter de schermen nog steeds geprobeerd mensen het land uit te krijgen, maar hij wilde er niet verder op ingaan. "We zitten niet op onze handen." Toen de evacuatie eind augustus stopte, waren er zeker nog 459 Nederlanders in Afghanistan. Ook bleven 22 tolken en hun families achter. Het luchtverkeer ligt ongeveer plat, maar Afghanen weten nog wel over het land buurlanden te bereiken.

De Nederlandse luchtmacht heeft tijdens de evacuatie meer dan 2500 mensen uit Afghanistan gehaald. Bijna 2000 van hen hadden als eindbestemming Nederland. Op een speciaal e-mailadres van Buitenlandse Zaken kwamen nog eens zeker 23.000 mails binnen van Afghanen die denken in aanmerking te komen voor asiel. Over die laatste groep kon Knapen niets zeggen.

Meer uit Binnenland

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

DEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.

2 uur geleden
UU openbaart fossiele samenwerkingen, maar details blijven geheim

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) heeft woensdag een lijst gepubliceerd van projecten waarin onderzoekers samenwerken met de fossiele industrie. Daaruit blijkt dat bedrijven uit de fossiele sector in totaal 5,7 miljoen euro bijdragen aan projecten. Het gaat onder meer om Shell, TotalEnergies, BP, chemiebedrijf SABIC en het Chinese oliebedrijf Sinopec. Hoewel de UU naar transparantie zegt te streven, blijven veel details nog geheim. Van diverse samenwerkingen blijft onduidelijk waar ze over gaan. Voor de meeste projecten wordt ook niet precies openbaar gemaakt welk bedrag door welk bedrijf wordt betaald.

5 uur geleden
NiNsee: blij dat koning spreekt bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

6 uur geleden
Onderzoeker Buijs blijft op non-actief, verliest zaak tegen UvA

AMSTERDAM (ANP) - Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.

6 uur geleden
Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is "niet blij" met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. "Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet", zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.

6 uur geleden
Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

HILVERSUM (ANP) - De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag aan het ANP gemeld. In de brief van de NPO aan Uslu wordt gevraagd om het intrekken van de erkenning van ON!.

7 uur geleden
ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan verbruiken

AMSTERDAM (ANP) - De Johan Cruijff ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan het in totaal verbruikt. En ook op andere vlakken is het de bedoeling om een grote verduurzamingsslag te maken, heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

7 uur geleden