
Knapen heeft zorgen over Afghanistan en gebrek aan informatie
DEN HAAG (ANP) - De nieuwe demissionaire minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft grote zorgen over de situatie in Afghanistan. Hoe het nu gaat in het land waar de radicaalislamitische Taliban sinds een paar weken aan de macht is, is volgens hem onduidelijk. "Onze informatienetwerken zijn drooggevallen."
Het debat over de mensenrechten was het eerste optreden van de CDA-bewindsman in de Tweede Kamer. Hij kon "weinig echt bevredigende antwoorden" geven over over Afghanistan. Op zijn verzoek is een debat uitgesteld deze week over de recente evacuatieoperatie en wat daarna is gebeurd. Hij hoopt de Kamer eind deze week nog een brief te sturen met de laatste stand van zaken.
Knapen vindt de situatie in Afghanistan "heel zorgwekkend". Hij houdt zijn hart vast voor wat er gaat gebeuren met Afghanen die zich hebben ingezet voor mensenrechten en vrouwenrechten en tolken die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt. Er worden onder meer executies van tegenstanders van de Taliban gemeld.
Dreigbrieven
Tolken die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt, krijgen volgens de NOS dreigbrieven van de nieuwe machthebbers. Het kabinet neemt deze bedreiging "buitengewoon serieus", maar het is volgens Knapen niet helemaal duidelijk of de brieven van de Taliban komen. De Taliban ontkennen dat, zei hij.
Hoeveel macht de Taliban hebben is volgens hem onbekend. "Er is een discrepantie tussen wat zij communiceren en wat er gebeurt." De bewindsman weet wel dat het in grote delen van het land "buitengewoon onveilig" is. In het land dreigt een "dramatische situatie". Financieel is het land van de buitenwereld afgesloten en om er aan voedsel te komen is een "groot probleem".
2500 mense
Volgens de minister wordt achter de schermen nog steeds geprobeerd mensen het land uit te krijgen, maar hij wilde er niet verder op ingaan. "We zitten niet op onze handen." Toen de evacuatie eind augustus stopte, waren er zeker nog 459 Nederlanders in Afghanistan. Ook bleven 22 tolken en hun families achter. Het luchtverkeer ligt ongeveer plat, maar Afghanen weten nog wel over het land buurlanden te bereiken.
De Nederlandse luchtmacht heeft tijdens de evacuatie meer dan 2500 mensen uit Afghanistan gehaald. Bijna 2000 van hen hadden als eindbestemming Nederland. Op een speciaal e-mailadres van Buitenlandse Zaken kwamen nog eens zeker 23.000 mails binnen van Afghanen die denken in aanmerking te komen voor asiel. Over die laatste groep kon Knapen niets zeggen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.
31 minuten geledenARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
4 uur geleden