Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knapen: buitengewoon ingewikkeld om mensen uit Kabul te krijgen

Knapen: buitengewoon ingewikkeld om mensen uit Kabul te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Het is "buitengewoon ingewikkeld" om mensen uit Afghanistan te krijgen, aldus demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken). De Tweede Kamer wilde dinsdag tijdens het Vragenuurtje weten wat hij doet om Afghanen naar Nederland te krijgen.

Het kabinet wil naar schatting nog zo'n 2100 mensen uit Afghanistan halen. Maar zij mogen alleen weg als ze een paspoort hebben. De "overgrote meerderheid" van de mensen die Nederland wil ophalen heeft geen paspoort. Knapen noemde geen cijfers.

Niet alleen de Taliban eisen dat vertrekkers een paspoort hebben, ook Pakistan en Qatar stellen die voorwaarde. Vooral via de route naar Qatar kunnen Afghanen het land verlaten. De Pakistaanse luchtvaartmaatschappij PIA vliegt een "enkele keer" uit Kabul, aldus de minister.

Moeizaam

Het ophalen van Afghanen gaat "moeizaam". Het zal volgens Knapen op een vraag van Jasper van Dijk (SP) ook niet altijd lukken om mensen weg te krijgen. Maandag ging nog een vlucht van Kabul naar Qatar met 35 mensen aan boord met bestemming Nederland.

Het uitdelen van Nederlandse paspoorten aan Afghanen is "onacceptabel" voor de Taliban, maar ook in strijd met de internationale regels, verklaarde minister Knapen. Ook een tijdelijk reisdocument (laissez-passer) helpt niet. "Daarmee komen ze geen vliegtuig in."

Het is lastig onderhandelen met de Taliban, de radicaalislamitische groepering die in augustus de macht overnam. Het nieuwe Afghaanse kabinet praat niet met één mond, aldus Knapen. De Nederlandse ambassade is dicht, maar Knapen probeert weer een diplomaat in Kabul te krijgen.

Meer uit Politiek

Informateurs: medio mei duidelijk of er een rechts kabinet komt

DEN HAAG (ANP) - Op 15 mei zal duidelijk zijn of PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet kunnen vormen, zeggen de informateurs. Ze zijn ook niet beschikbaar om er nog een week of twee aan vast te plakken, lieten Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf dinsdag weten na een nieuwe dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

17 minuten geleden
Weerwind wil versoepeling Transgenderwet niet intrekken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is niet van plan om een voorstel tot verruiming van de Transgenderwet in te trekken, waar de Tweede Kamer om vraagt. Een motie van NSC en SGP om dit wetsvoorstel binnen een maand in te trekken, werd dinsdag door een nipte meerderheid aangenomen (73-70). De bewindsman had het verzoek eerder ontraden en hij blijft daarbij. "Ik heb aangegeven dat ik deze motie niet kan of ga uitvoeren", laat hij weten. Tegelijk is hij niet van plan om op stappen, zegt hij.

22 minuten geleden
Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

7 uur geleden
Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

10 uur geleden
Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

1 dag geleden
Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen Groenlinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij vindt dat Timmermans zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, omdat hij zou hebben aangezet tot strafbare feiten, zo is te lezen in de aangifte die zijn advocaat maandag aan het Openbaar Ministerie heeft gezonden.

1 dag geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

1 dag geleden