Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klöpping stopt crowdfunding voor Twittergesprek op abri's

Klöpping stopt crowdfunding voor Twittergesprek op abri's

AMSTERDAM (ANP) - Alexander Klöpping heeft de geldinzamelingsactie voor zijn abri-campagne gestopt. Donderdagmiddag heeft hij 24 uur na de start van de campagne ruim 25.000 euro opgehaald om een gesprek op Twitter tussen viroloog Marc van Ranst en Viruswaarheid-voorman Willem Engel op abri's te laten verschijnen.

"Het is mooi geweest, punt gemaakt", schrijft Klöpping op de donatiesite. Met het opgehaalde bedrag wordt het gesprek de komende dagen op meer dan 2000 plekken in Nederland getoond, "van tankstations tot bushokjes, van winkelcentra tot op Schiphol", aldus de oprichter van het journalistieke platform Blendle. Op al die plekken is dan te lezen hoe Belgische viroloog Van Ranst, op dit moment ondergedoken wegens bedreiging, Engel terechtwijst op het feit dat hij geen viroloog is en daarom "geen flying fuck" geeft om wat hij "uitkraamt".

Klöpping startte woensdag een crowdfunding om het gesprek tussen de twee mannen in abri's te kunnen afbeelden. Het streefbedrag van 2000 euro werd binnen ongeveer een half uur tijd gehaald.

Het grootst mogelijke publiek

In het gesprek op Twitter, dat volgens Klöpping "het grootst mogelijke publiek" verdient, zegt Engel dat Van Ranst een aandeel heeft in de "angstpandemie". De viroloog zit met zijn gezin ondergedoken omdat een voortvluchtige extreemrechtse beroepsmilitair hem heeft bedreigd. Hoewel Engel geen voorstander is van het bedreigen van wie dan ook, stelt hij dat Van Ranst het zo bont heeft gemaakt "dat hij nu extreem gehaat is".

Van Ranst reageert vervolgens op Engel: "Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt." Maar op dit moment zegt de Belg niets te geven om wat Engel uitkraamt "en Nederland zou dat best ook niet doen", aldus de Belg.

Willem Engel vindt het leuk en grappig dat het gesprek op zoveel plekken in Nederland te lezen is. "Gelukkig had ik een mooie profielfoto", grapt hij. En serieus: "Ik hoop dat het leidt tot een maatschappelijk debat over de zin en onzin van de maatregelen, vaccins en virologen natuurlijk, die een bijzonder bedenkelijke rol spelen in deze crisis." De Belgische en Nederlandse Viruswaarheid hebben daarom Van Ranst en Jaap van Dissel van het RIVM uitgenodigd voor zo'n discussie. "Daarop reageerde Van Ranst dat het logisch is dat Ajax niet tegen Sliedrecht speelt. "Maar wij willen wel graag spelen", verzekert Engel.

Meer uit Binnenland

3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

4 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

6 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

7 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

8 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

10 uur geleden
COA overschrijdt opnieuw maximaal aantal asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2058 mensen de nacht doorgebracht. Dat zijn er voor de tweede dag op rij meer dan het maximale aantal van 2000, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich sinds donderdag aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak.

11 uur geleden
Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

12 uur geleden