Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klokkenluiders mogen gratis rechtsbijstand aanvragen

Klokkenluiders mogen gratis rechtsbijstand aanvragen

DEN HAAG (ANP) - Klokkenluiders komen vanaf donderdag in aanmerking voor gratis rechtsbijstand en conflictbemiddeling. Dat melden staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) samen met het Huis voor Klokkenluiders. Zij hopen dat hierdoor meer mensen maatschappelijke misstanden durven aan te kaarten en zich niet laten afschrikken door een dreigend juridisch conflict met hun werkgever.

Werknemers die gebruik willen maken van deze regeling kunnen aankloppen bij het Huis voor Klokkenluiders. Dit beoordeelt vervolgens of hier een redelijk vermoeden is van een maatschappelijke misstand die onder de regelgeving voor klokkenluiders valt. Als dat het geval blijkt, kan de melder aankloppen bij de Raad voor Rechtsbijstand voor juridische hulp. Daarbij maakt het niet uit hoeveel inkomen of vermogen de klokkenluider heeft. Ook hoeft deze geen eigen bijdrage te betalen.

Klokkenluiders raken vaak verstrikt in juridische procedures die gepaard gaan met hoge kosten, meldt het Huis voor Klokkenluiders in zijn laatste jaarverslag. Dat weerhoudt hen er vaak van om hun nek uit te steken. Wilbert Tomesen, de voorzitter van het Huis, vindt het "noodzakelijk dat de mensen, die iets in ons aller belang hebben gedaan, en daarna in de problemen zijn gekomen, daadwerkelijk worden ondersteund met gratis juridische bijstand."

Apart fonds

De Tweede Kamer maakt zich al geruime tijd hard voor betere bescherming van klokkenluiders. Afgelopen najaar stelde SP-Kamerlid Nicole Temmink voor om de juridische hulp voor onder meer klokkenluiders niet via de rechtsbijstand - zoals nu het plan is - maar een apart fonds te laten lopen. Zij redeneerde dat de vergoeding uit de rechtsbijstand niet altijd voldoet voor de vaak complexe zaken van klokkenluiders. Haar motie werd onvoldoende gesteund. Maar de partijen die voorstemden, hebben inmiddels na de verkiezingen wel een meerderheid in de Tweede Kamer.

Van Huffelen en Weerwind zijn evenwel tevreden met de regeling. "Een klokkenluider meldt namelijk iets in het maatschappelijk belang en mag er daarom niet alleen voor staan", aldus de staatssecretaris.

Meer uit Politiek

Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

1 dag geleden