Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klokkenluider danssector is 'trots en extreem strijdlustig'

Klokkenluider danssector is 'trots en extreem strijdlustig'

DEN HAAG (ANP) - "Ik ben opgelucht, maar vooral trots en extreem strijdlustig." Dat zegt klokkenluider en professioneel danseres Kim Koumans in een reactie op het onderzoeksrapport over grensoverschrijdend gedrag in de danswereld, dat maandag is gepubliceerd door onderzoeksbureau Verinorm. Koumans, in het verleden zelf slachtoffer van ongewenst gedrag in de sector, heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor het onderzoek.

"Ik ken zoveel verhalen van kinderen, maar ook van vijftigers en zestigers die nu voor het eerst hun ervaring hebben gedeeld", zegt Koumans na afloop van de presentatie van het onderzoeksrapport. "Ik ben zo trots op hen. Dit is wereldwijd nog nooit gebeurd in de danssector."

Uit het onderzoek van Verinorm blijkt onder meer dat vier op de tien dansers te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Om daar een einde aan te maken, adviseren de onderzoekers de sector om duidelijke gedragscodes op te stellen, de zwijgcultuur te doorbreken en een heldere structuur op te tuigen in het nu versnipperde danslandschap.

Belang opvolgen aanbevelingen

Volgens Koumans is het van belang dat die aanbevelingen worden opgevolgd en dat daar ook controle op is. "Dit was nog maar deel 1, nu gaan we door naar deel 2." Ze spreekt van een megaklus. "Er moet een toezichthouder voor dans komen waar alle dansvormen onder vallen. Dus niet een stukje onder sport, een stukje onder tv en een stukje onder cultuur, maar gewoon één geheel dat erboven hangt."

Volgens Koumans ontbreekt het in de danswereld nu vaak aan toezicht. "Ik zie echt alle rode vlaggen." Volgens haar zijn veel kinderen jong en kwetsbaar en hebben ze nog niet geleerd waar de grens ligt. Ook zijn er vaak geen ouders bij. "En dan gaan mensen je aanraken. Wat moet je dan als kind?"

Meer uit Binnenland

Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

49 minuten geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

1 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

2 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

2 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

2 uur geleden
Blauwtongvirus op meer dan 500 plekken

DEN HAAG (ANP) - Het blauwtongvirus is inmiddels op meer dan vijfhonderd plekken in Nederland opgedoken. De teller staat maandag op 503 gevallen, tegen 94 vorige week maandag. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten weten.

2 uur geleden
Beeld van Atlas van Paleis op de Dam in Amsterdam gehesen

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn maandag de hijswerkzaamheden begonnen om het beeld Atlas van het dak van het Koninklijk Paleis op de Dam te halen. De bronzen Atlas wordt van het dak gehaald voor groot onderhoud. Het zeven meter hoge beeld gaat in delen van het dak af, maandag wordt begonnen met de bol.

2 uur geleden