Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

MacGann werkte als lobbyist voor Uber. Hij is de bron van de Uber Files, een pakket van meer dan 100.000 interne documenten die vorig jaar via onderzoeksjournalisten naar buiten kwamen. Uit die documenten bleek ook al dat Uber een "innige band" had met de Belastingdienst.

Het internationale hoofdkantoor van Uber staat in Amsterdam. Dankzij afspraken met de Belastingdienst mocht Uber over 1 procent van de inkomsten buiten de Verenigde Staten 25 procent belasting in Nederland betalen, stelde MacGann. Commissievoorzitter Pieter Omtzigt omschreef de deal: "Als je 1000 euro verdient, hoef je maar 10 euro op te geven, en daarover draag je 2,50 euro af."

Kaaimaneilanden

De rest ging via de Kaaimaneilanden en de Bahama's rechtstreeks naar de aandeelhouders. MacGann: "Onze toegang was buitengewoon gunstig voor ons. Nederlandse bedrijven hadden die contacten niet. Dat was oneerlijk." Hij zegt dat de mensen van Uber bij wijze van spreken "dronken en high" waren van de invloed die ze in Nederland hadden. "De rode loper voor ons was roder en langer dan voor de koninklijke familie."

MacGann zei ook dat oud-eurocommissaris Neelie Kroes Uber hielp om in contact te komen met premier Mark Rutte en met ministers. "Als je te maken hebt met handhaving, met invallen 's ochtends, met arrestaties en met lastiggevallen chauffeurs, is het geweldig om zo'n bevoorrechte ingang te hebben." Met de toezichthouder, de Inspectie Leefomgeving en Transport, en het Openbaar Ministerie had Uber geen contact, benadrukte MacGann.

Persoonlijke gegevens

Volgens de Ierse klokkenluider "hield de regering zich blind voor de schade die Uber in andere landen aanrichtte. De Nederlandse staat handelde als een verdediger van Uber." Hij noemt de Belastingdienst een "gewillige vriend en bondgenoot" en zegt dat Uber en de fiscus "een nauwe, handige en knusse band op een dagelijkse basis" met elkaar hadden. Zo vertelde de fiscus aan België en Frankrijk dat Uber vanuit Nederland opereerde, en dat de afdelingen in Frankrijk en België hooguit marketingafdelingen waren. "De feiten tonen dat dit niet waar was", zegt MacGann daarover, "alle activiteiten in West-Europa, het Midden-Oosten en Afrika werden geleid vanuit Parijs. Alle activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië werden geleid vanuit Londen."

Ook wist Uber volgens MacGann dankzij de Belastingdienst dat de toezichthouders in landen als België, Frankrijk, Denemarken en Zweden op zoek waren naar persoonlijke gegevens van chauffeurs, zoals namen, adressen en rijbewijzen. Zo konden ze belasting heffen. De landen hadden dat tegen de Nederlandse overheid gezegd, en de fiscus zou dat rechtstreeks hebben doorgespeeld aan Uber. Het bedrijf wilde zulke informatie niet geven, omdat chauffeurs dan misschien niet meer voor het platform zouden willen rijden. "Het hielp ons misschien niet om handhaving te voorkomen, maar in elk geval om die te vertragen."

De Belastingdienst heeft zelf onderzoek gedaan naar zijn eigen handelen en dit onderzoek extern laten keuren door drie hoogleraren. De conclusie was dat Uber niet is bevoordeeld door de fiscus. Een woordvoerder van de Belastingdienst verwijst in een reactie op MacGanns uitspraken naar dat rapport, dat voor een groot deel vertrouwelijk is. Inhoudelijk mag de fiscus niets delen over contacten met bedrijven of personen vanwege de wettelijke geheimhoudingsplicht. MacGann noemde de conclusie van het rapport "verrassend" en zegt dat de onderzoekers geen enkel contact met hem hebben gehad.

Meer uit Financieel

Ticketprijzen Lufthansa verder omhoog door milieuheffing

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa gaat vliegtickets tot 72 euro duurder maken met een milieutoeslag. Eerder maakte Air France-KLM zijn tickets al duurder vanwege het milieu. Luchtvaartmaatschappijen worstelen om de kosten van nieuwe EU-regels voor het verminderen van uitstoot te dekken.

5 minuten geleden
Woonbond: senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder

AMSTERDAM (ANP) - De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

27 minuten geleden
LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de spinazieteelt in Nederland zijn voorlopig niet opgelost, waardoor veel spinazieschappen in de supermarkten leeg blijven. "We hebben een paar dagen mooi weer, maar binnenkort staat er gewoon weer elke dag regen op de planning. Dus onze verwachting is dat de problemen de komende tijd nog zeker niet voorbij zijn", zegt Evelien Drenth, sectorspecialist akkerbouw bij LTO Nederland.

38 minuten geleden
AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - De beurskoers van Nvidia wist zich dinsdag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) kelderde in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent en zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. Vorige week was Nvidia nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI.

46 minuten geleden
Ford roept ruim half miljoen F-150 pick-uptrucks terug in VS

NEW YORK (ANP/DPA) - Autoproducent Ford Motor roept in de Verenigde Staten meer dan een half miljoen F-150 pick-uptrucks terug vanwege een computerprobleem. Door dit euvel kan de auto onverwacht uit zichzelf terugschakelen naar de eerste versnelling. Dit kan ertoe leiden dat een bestuurder de controle over het voertuig verliest, met mogelijk een ongeluk als gevolg, waarschuwt de National Highway Traffic Safety Administration.

48 minuten geleden
Van Weyenberg: snel na zomer besluit over TenneT

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) verwacht "snel na de zomer" een besluit over de financiering van TenneT, nu de verkoop van de Duitse tak van de stroomnetbeheerder is afgeketst. Dat is althans de planning op het ministerie, zei hij tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Het is aan het nieuwe kabinet om een oplossing te kiezen.

1 uur geleden
Novo Nordisk steekt miljarden in uitbreiding medicijnproductie

BAGSVAERD (ANP/BLOOMBERG) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk steekt meer dan 4 miljard dollar in een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten. De uitbreiding moet helpen om nog meer van zijn diabetes- en obesitasmedicijnen Wegovy en Ozempic te kunnen maken.

1 uur geleden