Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM zal schade gedupeerde reiziger binnen zeven dagen vergoeden

KLM zal schade gedupeerde reiziger binnen zeven dagen vergoeden

AMSTELVEEN (ANP) - Reizigers van KLM die hun vlucht zaterdag geannuleerd zagen worden, krijgen binnen zeven dagen de extra gemaakte kosten voor bijvoorbeeld een overnachting terug. De luchtvaartmaatschappij vraagt reizigers die het aangaat om zich bij KLM te melden, ook om een claim voor compensatie in te dienen.

KLM meldt in een statement de aanvragen van reizigers zo snel mogelijk in behandeling te nemen. "Daarbij bekijken we per vlucht en per geval wat de omstandigheden van de annulering waren en volgen we de Europese richtlijnen", aldus de maatschappij. "We kijken bijvoorbeeld naar de reden van annulering, duur van de vertraging, of er wel of geen omboeking heeft plaatsgevonden." Verder kijkt KLM naar additionele kosten. "Iedereen die recht heeft op compensatie, compenseren wij en betalen wij binnen de hiervoor gestelde termijn van zeven dagen."

Mensen van wie een vlucht onverhoopt wordt geannuleerd kunnen doorgaans kiezen uit een omboeking of geld terug. Voor reizigers die op doorreis waren en door de annulering een overstap misten, kunnen ook de kosten van een eventuele terugvlucht terugkrijgen. Verder kunnen gedupeerde reizigers, naast de kosten van een hotel, ook maaltijden en versnaperingen die in redelijke verhouding staan tot de wachttijden vergoed krijgen. Volgens de algemeen geldende regels kunnen ook nog compensaties worden uitgekeerd. De vergoeding kan bij een langeafstandsvlucht oplopen tot 600 euro.

Overmacht

KLM zag zich zaterdag genoodzaakt tot ingrijpen. Doordat er maar één baan beschikbaar was door onderhoud en ongunstige werkomstandigheden vond KLM het niet verantwoord reizigers van Europese bestemmingen naar het toch al drukke Schiphol te vliegen. Ook omdat er minder vluchten vanaf Schiphol vertrokken en het daardoor steeds drukker werd op de luchthaven. In plaats daarvan vlogen tientallen toestellen leeg terug.

KLM benadrukt dat er sprake was van overmacht. De beslissing om de baancapaciteit te verminderen kwam van de luchtverkeersleiding die uit veiligheidsoverwegingen handelde. Verder konden de processen op Schiphol de extra drukte niet aan, als KLM wel met volle vliegtuigen was teruggevlogen.

Geen aantallen

In totaal keerden 42 vliegtuigen zonder passagiers naar Schiphol terug. De maatschappij gaf geen aantallen van gedupeerde reizigers. Zij werden op een latere vlucht omgeboekt. Dat is doorgaans de eerstvolgende vlucht. Zondag en maandag werden de vluchten weer volgens schema uitgevoerd.

Meer uit Financieel

KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

20 minuten geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

31 minuten geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

34 minuten geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

1 uur geleden
KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

2 uur geleden
Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

3 uur geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

3 uur geleden