Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM wil 'toonaangevende touroperator' worden

KLM wil 'toonaangevende touroperator' worden

AMSTELVEEN (ANP) - KLM wil een "toonaangevende touroperator" worden in Nederland en België. Volgens directeur Harm Kreulen van KLM Nederland zal de toeristische markt waarschijnlijk sneller opkrabbelen uit de coronacrisis dan de markt voor zakenreizen. Vandaar dat hij kansen ziet in het aanbieden van echte vakanties, zegt de bestuurder in een interview met Luchtvaartnieuws.nl.

"Ik verwacht dat mensen bij ons straks pakketreizen naar Europese bestemmingen en bijvoorbeeld de Antillen gaan boeken", aldus Kreulen. KLM werkt volgens hem op dit moment al samen met verschillende touroperators die stoelen afnemen op KLM-vluchten. Daar gaat KLM dus ook mee concurreren.

"Zij hebben al aan het idee kunnen wennen toen wij de Package Deals introduceerden", benadrukt de directeur in gesprek met de nieuwssite. Met die Package Deals kunnen mensen een KLM-vlucht combineren met een hotelboeking of huurauto. Die dienst wordt al sinds 2014 geregeld door het bedrijf Airtrade. Dat is de marktleider op het gebied van de uitgifte en verwerking van vliegtickets voor de reisbranche.

KLM heeft nu besloten om een "strategisch belang" in Airtrade te nemen, waardoor de maatschappij voor een deel eigenaar wordt. Zo zou KLM meer grip krijgen op de ontwikkeling van de technologie achter onder andere de Package Deals. "Ik vergelijk het met een huurhuis, dat je met plezier bewoont: op een gegeven moment kom je op een punt dat je waarde wilt gaan toevoegen en zaken uitbouwen. Dat kan pas echt als je een koophuis betrekt. Daarom investeren wij in Airtrade", vertelt Kreulen.

Moeilijk door coronacrisis

Hoeveel geld KLM precies investeert in Airtrade, wordt niet naar buiten gebracht. Airtrade zal zelfstandig blijven opereren, met een eigen management. Voor de talloze andere reisorganisaties die gebruik maken van de diensten van het bedrijf verandert er dus niets. Afgelopen jaar stapte prijsvechter Transavia, eveneens onderdeel van luchtvaartconcern Air France-KLM, ook al in de pakketreizen. Airtrade levert ook de technologie en afhandeling voor Transavia Holidays.

Door de coronacrisis heeft Air France-KLM het heel erg moeilijk. Het Frans-Nederlandse concern leed vorig jaar een verlies van dik 7 miljard euro, werd afgelopen week bekend. Topman Ben Smith sprak van de zwaarste crisis ooit voor de luchtvaartindustrie. Bij KLM zijn vanwege de crisis al duizenden banen geschrapt. De Nederlandse en Franse overheid hebben ook al miljarden euro's aan staatssteun beschikbaar gesteld om het bedrijf te helpen, maar waarschijnlijk is er nog meer geld nodig. Daar worden nog gesprekken over gevoerd.

Meer uit Financieel

Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

9 uur geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

10 uur geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

11 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

11 uur geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

12 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

13 uur geleden
Duitse Tesla-verkoop bijna 60 procent lager in eerste jaarhelft

FLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.

14 uur geleden