Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM vraagt parttimevliegers meer uren te vliegen om pilotentekort

KLM vraagt parttimevliegers meer uren te vliegen om pilotentekort

AMSTELVEEN (ANP) - KLM gaat parttimepiloten vragen om meer uren te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kampt naar eigen zeggen met een groot pilotentekort en denkt dat de parttimers kunnen helpen om komende jaren roosterproblemen te voorkomen.

Bij KLM werken meer dan 3000 vliegers, zegt een woordvoerster na berichtgeving door De Telegraaf. Dit zijn er meer dan ooit tevoren, maar het gaat lang niet allemaal om fulltimekrachten. Zo zijn er ook mensen die bijvoorbeeld plannerwerk op kantoor combineren met vlieguren in de lucht. De afgelopen jaren is het aantal deeltijdverzoeken sterk gestegen. Omgerekend raakte de maatschappij hierdoor in een jaar tijd zo'n vijftig fulltimers kwijt.

Wat meespeelt is dat KLM tijdens de coronaperiode nagenoeg geen vliegers heeft aangenomen en omgeschoold. Sinds het einde van de lockdowns is de vraag naar vliegen echter weer flink aangetrokken. Omdat de maatschappij tegenwoordig niet meer over Rusland vliegt zijn er ook meer vliegers nodig. Sommige vluchten duren daardoor wel 30 procent langer. Verder is er de laatste tijd meer ziekteverzuim bij KLM.

Pilotentekort

Hoofd vliegdienst Eimerd Bult benadrukt in een intern bericht voor het personeel dat het probleem groot is. Als de maatschappij niets doet, blijven in 2027 waarschijnlijk een flink aantal vliegtuigen aan de grond omdat er onvoldoende piloten zijn om ze te besturen.

Ook nu al raakt het pilotentekort de hoeveelheid vluchten die KLM kan uitvoeren. Het is een van de redenen dat de maatschappij nog niet zoveel vluchten naar verre bestemmingen uitvoert als voor de coronapandemie. Dit leidt evenwel niet tot annuleringen, want er is al rekening mee gehouden in het vliegschema.

Omscholingen

"We hebben de afgelopen maanden al volop ingezet op het werven en opleiden van extra vliegers en instructeurs. Die acties werpen vruchten af: dit jaar verwachten we driehonderd vliegers aan te nemen, de jaren daarna nog ruim driehonderd. We doen duizend omscholingen per jaar en dat zal de komende drie jaar zo blijven", stelt Bult. "Toch hebben we nog steeds nieuwe aanwas nodig."

KLM bekijkt ook hoe het zijn vliegdiensten en trainingsorganisaties efficiënter kan organiseren. Daarnaast spreekt de maatschappij met pilotenvakbond VNV over andere maatregelen die zouden kunnen helpen bij het inperken van de tekorten. "Ik wil er geen doekjes om winden: we moeten pittige discussies aan en moeilijke keuzes maken", aldus Bult.

Meer uit Financieel

Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

14 minuten geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

1 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

3 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

5 uur geleden
Ook Wall Street flink hoger na deal over tarieven met China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.

6 uur geleden
Iets minder winkels accepteren contant geld, meldt DNB

AMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.

7 uur geleden
Minister VS verwacht spoedig nieuw handelsoverleg met China

GENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.

7 uur geleden