
KLM vindt kritiek staatsagent op loonstijgingen onterecht
AMSTELVEEN (ANP) - KLM vindt dat de staatsagent, die de belangen van de overheid in de gaten houdt bij het bedrijf, ten onrechte kritiek levert op de loonstijgingen die de luchtvaartmaatschappij de afgelopen tijd doorvoerde. KLM wijst erop dat de situatie van het bedrijf nu heel anders dan toen zij tijdens de coronapandemie bij de staat aanklopte voor steun. Om aan de vraag naar vliegreizen te voldoen moet KLM vacatures vervullen en daarvoor is het volgens het bedrijf belangrijk dat de arbeidsvoorwaarden concurrerend zijn.
KLM kreeg tijdens de pandemie coronasteun ter waarde van in totaal 3,4 miljard euro. In ruil daarvoor verlangde de overheid dat het bedrijf in de kosten sneed en ook de arbeidsvoorwaarden versoberde. Om toezicht te houden werd een zogeheten staatsagent binnen KLM gezet.
KLM reageert nu op het rapport van die staatsagent over afgelopen jaar. De controleur stelt dat de luchtvaartmaatschappij de besparingsdoelen in 2021 en 2022 heeft gehaald, maar vraagt zich af of die structureel zijn omdat de lonen afgelopen jaar alweer stegen. KLM erkent dat structurele kostenbesparingen noodzakelijk zijn om te kunnen blijven investeren en zegt daar ook aan te blijven werken.
Staatslening
Maar tegelijkertijd kan KLM niet weer groeien naar de reizigersaantallen van voor corona zonder meer personeel, aldus het bedrijf. "De torenhoge inflatie en krappe arbeidsmarkt betekenen dat we concurrerende arbeidsvoorwaarden moeten bieden om die vacatures te vervullen, om uitstroom te beperken en om operationeel aan de vraag naar reizen te kunnen blijven voldoen. Daarom hebben we een inflatiecorrectie doorgevoerd en de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage stopgezet."
KLM betaalde vorig jaar al de staatslening terug. Maar er is nog wel een kredietfaciliteit van 2,4 miljard euro waarvoor de overheid garant staat. Die wil KLM in april vervangen door een normale kredietfaciliteit bij banken, zo maakte de maatschappij vorige week bekend. Als dat gebeurd is, zal de staatsagent verdwijnen bij het bedrijf.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
28 minuten geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
55 minuten geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.
2 uur geleden