Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM verhoogt lonen personeel met 5 procent wegens inflatie

KLM verhoogt lonen personeel met 5 procent wegens inflatie

AMSTELVEEN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM verhoogt alsnog de lonen voor het personeel met 5 procent. Dat gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Eerst zouden de verhogingen van elk 2,5 procent in augustus 2020 en augustus 2021 worden doorgevoerd, maar dat werd uitgesteld vanwege de coronacrisis en de impact die de pandemie had op de luchtvaart.

"Met het besluit van vandaag creëert KLM, net als veel andere bedrijven in Nederland, financiële ruimte voor medewerkers om de torenhoge inflatie te compenseren", stelt de maatschappij in een toelichting.

Door de coronacrisis vroeg KLM aan personeel om een deel van het loon in te leveren. Bij de hoogste inkomens kwam dit neer op tot wel 20 procent. Onderdeel daarvan was ook het uitstellen van deze twee loonsverhogingen. Om het personeel te helpen met de gestegen kosten voor levensonderhoud, is besloten deze 5 procent alsnog alvast door te voeren.

Correctie

Kim Bruggeman, hoofd arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden bij KLM, zegt dat dit moet worden gezien "als een correctie en niet als een verhoging". "Onze mensen dragen al twee jaar bij aan het weer gezond krijgen van het bedrijf. Ze leveren fors loon in en werken het zweet op hun rug. Ergens moet dat een correctie krijgen en die voeren we nu door."

Aan de rest van het loonoffer, zoals het afstaan van een deel van het vakantiegeld of eindejaarsuitkering, verandert nog niets. "Omdat we het nog nodig hebben", aldus Bruggeman. "Dit is wat wij nu denken te kunnen doen. Meer kunnen we nu niet. Het bedrijf moet herstellen uit de crisis." KLM zegt voor nieuwe cao-onderhandelingen met vakbonden in gesprek te gaan. Vanuit de bonden waren de afgelopen tijd al "hints" dat een inflatiecorrectie nodig was, zegt Bruggeman.

Staatssteun

KLM heeft de eerste 311 miljoen euro van de staatssteun afgelost die de maatschappij in coronatijd ontving, waarvan het in totaal 942 miljoen euro gebruikte. De luchtvaartmaatschappij moet flink wat rente betalen over de steun en medewerkers leveren loon in zolang de lening niet is terugbetaald.

KLM kon door de stevige groei van het aantal passagiers in het eerste kwartaal de vliegtuigen beter vullen en dat leidde voor het derde kwartaal op rij tot een operationele winst.

Meer uit Financieel

Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

19 minuten geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

26 minuten geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

56 minuten geleden
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

20 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 dag geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden