Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM-topvrouw: ons netwerk is belangrijk voor vestigingsklimaat

KLM-topvrouw: ons netwerk is belangrijk voor vestigingsklimaat

AMSTERDAM (ANP) - Het netwerk van luchtvaartmaatschappij KLM is van groot belang voor het vestigingsklimaat van Nederland. Dat heeft KLM-topvrouw Marjan Rintel gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Ze reageerde daarmee op een rapport dat afgelopen week door Natuur & Milieu werd gepubliceerd. Daarin werd gesteld dat Schiphol wel een op de drie vluchten kan schrappen. Die vluchten met vooral overstappers zijn volgens de onderzoekers namelijk niet van groot belang voor de economie.

Maar volgens Rintel zou dat betekenen dat het internationale netwerk van KLM "instort". Zij stelt dat het netwerk van de maatschappij een grote bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid van Nederland voor het internationale bedrijfsleven.

"Het is makkelijk gezegd dat één op de drie vluchten geschrapt kan worden. Maar op halve verhalen kan ik geen bedrijf leiden. De economische rol van KLM is heel belangrijk. Dat moeten we behouden", zei Rintel bij Buitenhof.

Krimp

Deze week wordt ook in de Tweede Kamer gedebatteerd over de krimp van Schiphol. Het kabinet schortte het plan om het aantal vliegbewegingen deze zomer tot 460.000 te beperken in november voorlopig op. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) blijft er wel bij dat Schiphol op termijn moet krimpen om natuur, klimaat en leefomgeving te beschermen. Maar hij stelde vast dat het plan om daar al in 2024 mee te beginnen op te grote juridische bezwaren stuit.

Rintel zei dat "krimp geen doel op zich moet zijn". Het doel is volgens haar juist vermindering van geluidsoverlast en uitstoot van CO2. KLM werkt daarom aan vernieuwing van de vloot met schonere, zuinigere en stillere vliegtuigen. Die vernieuwing bij KLM moet de komende jaren afgerond worden, aldus de topvrouw. "Onze rol is om te verduurzamen."

Vrijdag kwam nog een advies naar buiten van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Daarin staat dat de overheid het aantal vluchten op Schiphol niet zonder Europese toestemming mag beperken.

Meer uit Financieel

FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies. De bond wil op die manier zijn eisen voor een nieuwe cao afdwingen.

11 minuten geleden
Volvo's elektrische auto's stuwen verkoopcijfers

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De Zweedse autofabrikant Volvo Cars heeft de afgelopen maand een kwart meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door een grote vraag naar zijn elektrische modellen.

37 minuten geleden
Rederij Maersk bezorgd over uitbreiding onrust Rode Zee

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De grote Deense rederij Maersk maakt zich zorgen over uitbreiding van de onrust in de Rode Zee door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart. Volgens Maersk is de zone met risico's aan het groeien en zijn er vaker aanvallen op schepen die verder op zee varen. De Houthi's hebben inmiddels gedreigd ook schepen in de Middellandse Zee aan te vallen als vergelding voor de Israëlische aanvallen in Gaza.

39 minuten geleden
Minder huishoudelijke apparaten verkocht door krappe huizenmarkt

ZOETERMEER (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar minder grote huishoudelijke apparaten gekocht, meldt branchevereniging APPLiA Nederland. Vooral inbouwkookplaten, afzuigkappen en afwasmachines werden minder vaak verkocht. Dat komt volgens de koepel door de hoge inflatie en tegenvallende huizenverkoop en nieuwbouw.

1 uur geleden
PostNL zakt op positief Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde maandag tot de grote verliezers op het Damrak. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen en het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief. Topvrouw Herna Verhagen sprak van een lastige omgeving voor het bedrijf in het eerste kwartaal met stijgende kosten, vooral voor lonen. Het aandeel zakte 3,5 procent.

1 uur geleden
Vakbond wil vergroening bedrijven van onderop aanjagen

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil meer aandacht voor klimaat en de noodzaak om de economie te vergroenen. "Zolang de politiek het laat afweten en het bedrijfsleven de winst van aandeelhouders voorrang geeft, zullen werknemers en burgers de verduurzaming van onderop moeten aanjagen", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg bij de presentatie van een nieuwe Klimaatvisie van de bond.

2 uur geleden
Aandacht voor resultaten PostNL op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen. Het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief, tegen een positief resultaat van 7 miljoen euro een jaar eerder. Topvrouw Herna Verhagen sprak van een lastige omgeving voor het bedrijf in het eerste kwartaal met stijgende kosten, vooral voor lonen. De vooruitzichten voor het hele jaar bleven wel onveranderd.

2 uur geleden