Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM scherpt klimaatdoelen aan, Greenpeace blijft sceptisch

KLM scherpt klimaatdoelen aan, Greenpeace blijft sceptisch

AMSTELVEEN (ANP) - KLM gaat zijn uitstoot van CO2 zodanig terugbrengen dat de luchtvaartmaatschappij aan de klimaatdoelen van Parijs voldoet. De onderneming sluit zich daartoe, net als zusterbedrijf Air France en moederconcern Air France-KLM, aan bij het zogeheten Science Based Targets-initiatief (SBTi). Dat is een organisatie die bedrijven helpt een traject vast te stellen waarmee ze voldoende doen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Milieuactivisten blijven kritisch op de luchtvaartmaatschappij.

KLM denkt de klimaatdoelen te kunnen halen door zuinigere vliegtuigen te kopen en duurzamere vliegtuigbrandstoffen te gebruiken. Verder in de toekomst zou het bedrijf elektrische vliegtuigen of vliegtuigen die op waterstof vliegen kunnen gaan inzetten. Uiteindelijk denkt KLM dat een nieuwe generatie vliegtuigen, zoals de Flying V, soelaas biedt. Dat laatste toestel ontwikkelt KLM samen met de TU Delft.

De specifieke SBTi-doelen worden nog opgesteld. Tot die tijd blijft KLM toewerken naar de huidige doelen voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot in 2030. Die bestaan uit het terugbrengen van de CO2-uitstoot van zijn vluchten met 15 procent ten opzichte van 2005. De grondoperaties moeten in 2030 helemaal klimaatneutraal zijn.

Greenpeace is niet onder de indruk van de aangekondigde klimaatstappen. Die richten zich naar de smaak van de milieuorganisatie te veel op het verminderen van de CO2-uitstoot per passagier. Als die minder wordt, betekent dit niet automatisch dat de totale uitstoot ook daalt. Zo is de kans groot dat KLM de komende jaren steeds meer passagiers de wereld over vliegt, stipt een woordvoerster aan. "Alsof je een minuutje korter gaat douchen, maar wel ineens twee keer per dag. Iedereen snapt dat je zo niet bespaart."

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

6 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

7 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

7 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

9 uur geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

9 uur geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

10 uur geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

11 uur geleden