Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM scherpt klimaatdoelen aan, Greenpeace blijft sceptisch

KLM scherpt klimaatdoelen aan, Greenpeace blijft sceptisch

AMSTELVEEN (ANP) - KLM gaat zijn uitstoot van CO2 zodanig terugbrengen dat de luchtvaartmaatschappij aan de klimaatdoelen van Parijs voldoet. De onderneming sluit zich daartoe, net als zusterbedrijf Air France en moederconcern Air France-KLM, aan bij het zogeheten Science Based Targets-initiatief (SBTi). Dat is een organisatie die bedrijven helpt een traject vast te stellen waarmee ze voldoende doen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Milieuactivisten blijven kritisch op de luchtvaartmaatschappij.

KLM denkt de klimaatdoelen te kunnen halen door zuinigere vliegtuigen te kopen en duurzamere vliegtuigbrandstoffen te gebruiken. Verder in de toekomst zou het bedrijf elektrische vliegtuigen of vliegtuigen die op waterstof vliegen kunnen gaan inzetten. Uiteindelijk denkt KLM dat een nieuwe generatie vliegtuigen, zoals de Flying V, soelaas biedt. Dat laatste toestel ontwikkelt KLM samen met de TU Delft.

De specifieke SBTi-doelen worden nog opgesteld. Tot die tijd blijft KLM toewerken naar de huidige doelen voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot in 2030. Die bestaan uit het terugbrengen van de CO2-uitstoot van zijn vluchten met 15 procent ten opzichte van 2005. De grondoperaties moeten in 2030 helemaal klimaatneutraal zijn.

Greenpeace is niet onder de indruk van de aangekondigde klimaatstappen. Die richten zich naar de smaak van de milieuorganisatie te veel op het verminderen van de CO2-uitstoot per passagier. Als die minder wordt, betekent dit niet automatisch dat de totale uitstoot ook daalt. Zo is de kans groot dat KLM de komende jaren steeds meer passagiers de wereld over vliegt, stipt een woordvoerster aan. "Alsof je een minuutje korter gaat douchen, maar wel ineens twee keer per dag. Iedereen snapt dat je zo niet bespaart."

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

2 uur geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

2 uur geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

3 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

4 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

4 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

6 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

7 uur geleden