Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM probeert gestrande reizigers zondag weer op weg te helpen

KLM probeert gestrande reizigers zondag weer op weg te helpen

SCHIPHOL (ANP) - KLM streeft ernaar om alle elders in Europa gestrande reizigers zondag weer op weg te helpen door een nieuwe vlucht voor ze te regelen. Maar of dat gaat lukken durft de luchtvaartmaatschappij nog niet te zeggen. De eerste gedupeerden zijn al weer terug naar Nederland gevlogen, maar er wordt halverwege de dag ook nog steeds gewerkt aan het omboeken van mensen.

Zaterdag zag KLM zich gedwongen de vluchten te schrappen van passagiers in 42 vliegtuigen, die leeg vanuit Europese bestemmingen naar Schiphol vlogen. Een woordvoerder legt uit dat de maatregel nodig was omdat er sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Daarnaast kampt Schiphol al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld de afhandelaars van bagage. Die samenloop van omstandigheden zorgde er volgens de zegsman voor dat KLM wel moest ingrijpen.

Hoeveel mensen precies geraakt werden door de stap, is onduidelijk. Mogelijk gaat het om duizenden reizigers. De maatschappij koos er voor om vluchten te schrappen met veel transferpassagiers. Het was bij de transferbalies op Schiphol namelijk erg druk en met de actie wilde KLM voorkomen dat er grote groepen reizigers op Schiphol zelf zouden stranden.

Hotel

Veel mensen die daardoor elders in Europa vast kwamen te zitten en niet meer naar Nederland konden, heeft KLM een hotel aangeboden. De woordvoerder benadrukt dat het afhangt van iemands situatie wat KLM wel en niet vergoedt.

Een ANP-verslaggeefster die zaterdag in Stockholm strandde omdat haar vlucht naar Nederland werd geschrapt, vertelt dat ze in Zweden eerst uren in de rij moest staan. Daarna kreeg ze een hotel toegewezen. "Dat was een redelijk luxe conferentiehotel." Maar door al het gedoe kwam ze samen met andere gestrande reizigers pas 's avonds laat in het hotel aan. "Niemand had intussen iets kunnen eten."

Gelatenheid

Zondagochtend vroeg werden de eerste mensen vanuit Zweden weer op het vliegtuig gezet. Zelf hoopt ze op basis van de laatste berichten later op de dag te vertrekken. Dat wordt zoals het er nu naar uitziet zondagavond. "Spannend of die dan wel vertrekt of dat we dan weer stranden." Toch ziet ze niet echt boze reacties bij reizigers, eerder "gelatenheid".

Inmiddels draait de operatie op Schiphol weer, geeft KLM aan. Er zijn wel nog meerdere vertragingen, maar vliegtuigen zouden vaak maar een half uur later vertrekken dan normaal. Dat wil niet zeggen dat het vluchtschema weer helemaal op orde is. KLM kondigde vrijdag al aan in het pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag te schrappen om de situatie beheersbaar te houden.

Meer uit Binnenland

Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

21 minuten geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

45 minuten geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

57 minuten geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

1 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

1 uur geleden
Heijnen over Tata: onacceptabel dat mensen onnodig risico's lopen

DEN HAAG (ANP) - Dat bewoners rond Tata Steel extra kans hebben om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van het staalbedrijf vraagt om "vervolgacties" van het kabinet om de situatie daar beter te maken, zei staatssecretaris van Milieu, Vivianne Heijnen, vrijdag na afloop van de ministerraad. Dat bewoners onnodig gezondheidsrisico's lopen door de uitstoot vindt ze "onacceptabel".

1 uur geleden
VluchtelingenWerk verwijt overheid tekort aan menswaardige opvang

DEN HAAG (ANP) - De overheid schendt haar verplichting om te zorgen voor een adequate menswaardige opvang voor asielzoekers. Een jaar geleden sprak de rechter al uit dat de opvangomstandigheden moesten worden verbeterd, maar er is weinig tot niets veranderd. Nog steeds verblijven meer dan 20.000 mensen in locaties die niet bedoeld zijn voor een langdurig verblijf. Dat zei VluchtenlingenWerk vrijdag in een reactie op de noodoproep van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor onmiddellijk honderden extra opvangplekken.

2 uur geleden