Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

De staking begint in de ochtend om 11.00 uur. Na een uur pakken de piloten het werk weer op. Verhagen verwacht dat tussen de vijftig en honderd leden het werk neerleggen en roept stakende piloten op om desnoods over te werken en vertragingen te beperken. "We begrijpen dat het vervelend is voor vertrekkende reizigers. Maar overleg met KLM komt onvoldoende in beweging. Daarom moeten we deze stap helaas zetten", zegt Verhagen.

Hij benadrukt dat de vakbond nu ruim een half jaar een overeenkomst probeert te bereiken. Vorige week vrijdag kwamen FNV en CNV samen met KLM tot een cao-akkoord voor het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij. Bij het cabinepersoneel van KLM is ook nog geen akkoord bereikt.

Verdergaande acties

Verhagen laat weten nog steeds open te staan om er voor maandag met KLM uit te komen. Als VNV niet tot een akkoord komt met de luchtvaartmaatschappij, volgen een week later mogelijk verdergaande acties, meldt Verhagen. Wat die inhouden, is nog niet bekend. De voorzitter denkt echter niet dat het zo ver komt.

VNV wil een jaarlijkse loonsverhoging van zo'n 6 procent, onder meer om de hoge inflatie te compenseren. KLM biedt een verhoging van 5 procent aan. Ook willen de KLM-piloten gecompenseerd worden voor de hoge werkdruk, vrije uren beter kunnen plannen en betrokken worden bij het besluit van KLM om per vlucht met minder piloten te vliegen. Momenteel zijn er twee tot vier piloten per vlucht.

Behoorlijk gepast

"Wat wij vragen, is behoorlijk gepast met de hoge werkdruk en personeelstekorten. Wij willen op een verantwoordelijke manier ons werk kunnen blijven doen", zegt Verhagen. "Ons voorstel doet niet alleen recht aan de vliegers, maar is ook goed voor KLM. Wij zijn bereid om de productiviteit verder te verhogen, waardoor KLM honderden miljoenen extra inkomsten genereert."

KLM laat in een reactie weten de stap van VNV te "betreuren" en zich "tot het uiterste" te blijven inspannen om tot een "gebalanceerd cao-akkoord" te komen. Verder meldt de luchtvaartmaatschappij dat personeel dat tussen 11.00 uur en 12.00 uur onderweg is gewoon doorwerkt. Klanten van KLM worden daarnaast zo snel mogelijk op de hoogte gesteld van de gevolgen van de werkonderbreking voor hun vlucht.

Meer uit Financieel

Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Mogelijke verzekeraarsfusie zorgt voor beroering op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.

2 uur geleden
Europese Commissie wil na coronacrisis meer rechten reiziger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.

6 uur geleden
ASR trekt honderden miljoenen uit voor vergoeden woekerpolissen

UTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.

6 uur geleden
Beleggers schrikken van nieuwe FDA-waarschuwing bij Philips

AMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.

6 uur geleden
Basel-comité werkt aan klimaatregels voor banken

BASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.

6 uur geleden
Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

9 uur geleden