Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM lost laatste deel lening Nederlandse staat af

KLM lost laatste deel lening Nederlandse staat af

AMSTELVEEN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de lening die het eerder kreeg van de Nederlandse staat om door de coronacrisis te komen volledig afgelost. De maatschappij maakte bekend het laatste deel van 277 miljoen euro naar Den Haag te hebben overgemaakt.

Om KLM door de coronacrisis te loodsen kreeg de maatschappij 3,4 miljard euro steun toegezegd. Daarvan heeft KLM 942 miljoen euro gebruikt. In eerdere tranches betaalde de maatschappij al 311 miljoen en 354 miljoen euro terug. KLM zegt in een verklaring de Nederlandse overheid en banken zeer dankbaar voor de geboden steun gedurende de coronacrisis.

Vanwege de staatssteun was de maatschappij aan strenge voorwaarden gebonden. Eerder werd bekend dat KLM veel meer moet doen om de kosten structureel omlaag te krijgen. Ook moet de maatschappij werk maken van het voorkomen van belastingontduiking door personeel dat in het buitenland woont. Dat kan door de drempel voor woon-werkverkeer te verhogen. Dat stond in een kabinetsbrief over de bevindingen van staatsagent Jeroen Kremers die toeziet op het naleven van de afspraken met KLM als onderdeel van het coronasteunpakket. KLM kan waar nodig nog altijd een beroep doen op steun. Zolang de kredietfaciliteit loopt zal ook Kremers blijven toezien op de gang van zaken bij de maatschappij.

Afspraken

KLM zegt diverse maatregelen te hebben genomen om de kosten omlaag te krijgen. Zo vertrokken er 6000 medewerkers en werden ook andere kosten sterk verlaagd. Met het verdwijnen van de reisbeperkingen en door de stijgende vraag naar vliegtickets heeft KLM eerder dit jaar al twee afbetalingen kunnen doen. Vertrekkend KLM-topman Pieter Elbers spreekt van een kroon op het werk voor alle KLM'ers. Ook zijn opvolger Marjan Rintel, die op 1 juli aan haar nieuwe job begint, spreekt van een belangrijke stap.

In de brief stellen ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) dat KLM ook na het aflossen van de steun gehouden wordt aan de afspraken over financiën, duurzaamheid en leefbaarheid. De vraag daarbij blijft of dit onderdeel is van de formele afspraken met KLM. Kremers schreef eerder namelijk dat vrijwel alle verplichtingen vervallen zodra de lening is terugbetaald en de garantie op bankleningen is beëindigd. Dat moest uiterlijk eind 2025 zijn, maar gebeurde dus eerder. Een woordvoerster van de minister benadrukt dat de afspraken blijven gelden zolang de kredietfaciliteit bestaat. KLM heeft de mogelijkheid om deze op te zeggen, waarmee dan ook het toezicht zou komen te vervallen.

Meer uit Financieel

Weer minder treinen van en naar België door staking, nu hele week

UTRECHT (ANP/BELGA) - Komende week rijden opnieuw minder treinen tussen Nederland en België door een staking op het Belgische spoor, meldt NS. Na de 24-urige werkonderbreking van het spoorpersoneel in België maandag, gebeurt dat nu de hele week. Vakbonden voeren onder meer actie uit onvrede over bezuinigingen van de Belgische overheid op spoorwegmaatschappij NMBS.

58 minuten geleden
Verkoop jam en mueslirepen levert Hero meer op

ZÜRICH (ANP) - De Zwitserse voedingsmiddelenproducent Hero heeft dankzij verdere prijsverhogingen voor het derde jaar op rij de omzet flink opgevoerd. De maker van Cassis-frisdrank profiteerde het meest van gezonde snacks zoals B'tween-mueslirepen. Ook onder meer jam en babyvoeding leverden meer op.

2 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen dalen op beurzen door sluiting Heathrow

AMSTERDAM (ANP) - De Europese luchtvaartmaatschappijen stonden vrijdag onder druk op de aandelenmarkten. De Londense luchthaven Heathrow blijft de hele dag dicht door een grote stroomstoring als gevolg van een brand in een nabijgelegen transformatorstation. Heathrow is de drukste luchthaven van West-Europa en de sluiting zorgt voor grote verstoringen van het internationale vliegverkeer.

2 uur geleden
Chinese exportbeperking maakt metaal bismut flink duurder

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van bismut is flink gestegen door de Chinese exportbeperkingen. Het roodachtig-wit glanzende metaal, dat veel wordt gebruikt bij de productie van cosmetica, geneesmiddelen, verf, brandmelders, defensiemateriaal en andere industriële toepassingen, werd in februari door China op de lijst gezet van belangrijke metalen waarvoor exportbeperkingen gelden. Beijing reageerde daarmee op de extra heffing van 10 procent op Chinese goederen, die door de Amerikaanse president Donald Trump werd opgelegd.

3 uur geleden
Bedrijven investeerden iets minder in januari

DEN HAAG (ANP) - De investeringen van bedrijven zijn in januari licht afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden in de eerste maand van dit jaar 0,4 procent minder in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De daling volgt op een sterke toename van de investeringen van ruim 11 procent in december.

5 uur geleden
Consumentenvertrouwen neemt verder af in maart

DEN HAAG (ANP) - Het consumentenvertrouwen is in maart verder afgenomen vergeleken met een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stemming onder consumenten verslechterde voor de zesde maand op rij. Consumenten waren deze maand negatiever over de economie dan in februari. Ook vonden ze de tijd voor grote aankopen ongunstiger dan een maand eerder.

5 uur geleden
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

5 uur geleden