Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM, Corendon, Transavia en TUI boden ongevraagd vouchers aan

KLM, Corendon, Transavia en TUI boden ongevraagd vouchers aan

DEN HAAG (ANP) - KLM, Corendon, Transavia en TUI hebben tijdens de coronacrisis ongevraagd vouchers aangeboden zonder keuze voor terugbetaling of een andere vlucht. Ook hebben ze passagiers die bezwaar maakten tegen de vouchers niet de optie geboden om hun geld terug te krijgen. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat maandag aan de Tweede Kamer op basis van een onderzoek door de Inspectie voor de Luchtvaart en Leefomgeving (ILT) naar de tien belangrijkste luchtvaartmaatschappijen voor de Nederlandse markt.

De vier Nederlandse maatschappijen hebben hun beleid inmiddels aangepast bij alle annuleringen. Passagiers krijgen weer de keuze tussen terugbetaling, een vervangende vlucht of een voucher en passagiers die onvrijwillig een voucher hebben ontvangen, krijgen alsnog hun geld terug. De termijn van terugbetaling vormt nog wel een aandachtspunt, aldus Van Nieuwenhuizen. De ILT houdt daarover in juli en augustus gesprekken met de vier maatschappijen om afspraken te maken.

De ook onderzochte buitenlandse maatschappijen Lufthansa, British Airways, easyJet, Ryanair en Delta Air Lines hebben passagiers vanaf het begin van de uitbraak van de coronacrisis de keuze geboden tussen geld terug en omboeking van de vlucht. Vueling Airlines werd ook onderzocht en zei steeds de keuze te bieden tussen geld terug en omboeking. De meegestuurde bewijzen, het aantal ontvangen meldingen bij de ILT en de aard ervan geven echter een ander beeld, stelt Van Nieuwenhuizen. De ILT is daarom nog een diepgaander onderzoek gestart naar de Spaanse prijsvechter.

Uitgifte vouchers toegestaan

Luchtvaartmaatschappijen moesten laten zien hoe zij borgen dat passagiers direct de keuze voor terugbetaling krijgen. Ook is onderzocht of de daadwerkelijke uitbetaling plaatsvindt.

Vanwege de coronapandemie konden vrijwel alle vluchten en andere reizen niet doorgaan. Omdat luchtvaartmaatschappijen dreigden om te vallen als ze alles zouden moeten terugbetalen, stonden veel landen waaronder Nederland tijdelijk de uitgifte van vouchers toe. Den Haag kreeg half mei een waarschuwing uit Brussel dat mogelijk een procedure zou worden geopend. Later die maand meldde Nederland aan de Europese Commissie dat passagiers weer hun geld terug kunnen krijgen als hun vlucht is geschrapt.

Meer uit Financieel

Buitenlandse investeringen ontwikkelingslanden laagst sinds 2005

WASHINGTON (ANP) - Ontwikkelingslanden lukt het steeds minder om buitenlandse investeringen aan te trekken. Nieuw onderzoek van de Wereldbank wijst uit dat de stroom van directe buitenlandse investeringen naar deze landen - een belangrijke aanjager van economische groei en hogere levensstandaarden - is gedaald tot het laagste niveau sinds 2005. Dit komt volgens 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking door de toenemende handels- en investeringsbarrières.

18 minuten geleden
Egypte zoekt alternatieven na stilleggen gastoevoer door Israël

CAIRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte is hard op zoek naar alternatieve energiebronnen om stroomuitval in het land te voorkomen, nu Israël de gastoevoer naar het land heeft stilgelegd. Met onder meer de extra import van stookolie wil de regering van president Abdel Fattah al-Sisi het wegvallen van het vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Israël opvangen. Ook is het land in gesprek met Qatar over langetermijncontracten voor gasleveringen.

1 uur geleden
FT: Europese Commissie wil veto bij ban Russisch gas voorkomen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil voorkomen dat Hongarije en Slowakije hun veto gebruiken tegen de plannen om te stoppen met de import van Russische fossiele brandstoffen. Dit meldt zakenkrant Financial Times (FT), die een samenvatting van het voorstel heeft ingezien. De twee landen krijgen nog gas uit Rusland en zouden hebben gezegd dat ze hun vetorecht zullen gebruiken om sancties op Russische gasimport te voorkomen.

2 uur geleden
Navigatiesignalen honderden schepen verstoord in zee rond Iran

NEW YORK (ANP) - De navigatiesignalen van meer dan negenhonderd schepen in de Straat van Hormuz en de Perzische Golf zijn afgelopen weekend verstoord geraakt. Daarmee lijkt het conflict tussen Israël en Iran ook gevolgen te hebben voor de scheepvaart. Sinds vrijdag hebben sommige reders hun olietankers uit voorzorg ook niet meer aangeboden voor routes in het Midden-Oosten.

2 uur geleden
Duitse bankpresident Nagel optimistisch over lichte groei in 2025

FRANKFURT (ANP/DPA) - Joachim Nagel, de president van de Duitse centrale bank, denkt dat de Duitse economie dit jaar licht kan groeien, na de krimp in de voorgaande twee jaar. "Een lichte stijging van de totale economische productie zou dit jaar mogelijk zijn", zei de Bundesbank-president en bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag tijdens de Euro Finance-conferentie in Frankfurt.

3 uur geleden
Beurzen krabbelen op ondanks spanningen in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen krabbelden maandag op, na de koersverliezen van vrijdag. Beleggers bleven wel voorzichtig door de aanhoudende aanvallen tussen Israël en Iran en de vrees voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Naast de geopolitieke spanningen letten beleggers ook op de centrale banken. In Japan, de Verenigde Staten, China, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Turkije en Noorwegen vergaderen de centrale bankiers later deze week over hun rentetarieven.

6 uur geleden
China meldt kort na Musk eveneens stap in 'hersenimplantatenrace'

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China heeft met succes de eerste klinische proef afgerond van een technologie waarmee signalen uit de hersenen externe apparaten kunnen aansturen, schrijft de Chinese krant Global Times. Hiermee zou het land na de Verenigde Staten het tweede land zijn dat dit stadium heeft bereikt in wat in media al is omgedoopt tot de hersenimplantatenrace.

7 uur geleden