Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM-baas: coronacrisis bemoeilijkt verduurzaming luchtvaart

KLM-baas: coronacrisis bemoeilijkt verduurzaming luchtvaart

AMSTERDAM (ANP) - De coronacrisis maakt de verduurzamingsslag waar de luchtvaartsector voor staat niet makkelijk. KLM-baas Pieter Elbers benadrukte in een toelichting op de huidige crisis dat voor verdere verduurzaming geld nodig is. Dat staat volgens hem momenteel op "gespannen voet" met de uitdagingen waar KLM en de sector mee te maken hebben.

Volgens Elbers verandert de huidige moeilijke tijd niets aan de ambities op het gebied van duurzamere brandstoffen en andere initiatieven om vliegen milieuvriendelijker te maken. "Maar dit soort initiatieven zijn niet gratis." Hij vindt nog altijd dat verduurzamen moet. Dat is volgens Elbers ook de enige manier waarop de luchtvaart zijn "license to operate" houdt. Maar met de huidige uitdagingen waar de sector voor staat, lijken vertragingen bij de realisatie van duurzame ambities evident.

Elbers wijst er ook op dat lokale inzet bij verduurzamingsinitiatieven niet heel veel zin heeft als dit niet wereldwijd ook wordt opgepakt. "Wat we als KLM kunnen doen is vooropgaan en het voortouw nemen. Dat doen we ook. Maar we moeten zoiets niet doen in het isolement van Nederland."

Einde luchtvaart

Elbers denkt zeker niet dat de huidige crisis het einde betekent van de luchtvaart. Hij benadrukt dat ook nu de sector een cruciale rol speelt met bijvoorbeeld het vervoer van medische hulpmiddelen. Als de crisis op een gegeven moment voorbij is, is volgens de KLM-baas ook een belangrijke rol weggelegd voor de sector bij het herstel, wijzend naar de rol van de luchtvaart bij de import en de export. Ook speelt volgens hem luchthaven Schiphol dan een belangrijke rol.

KLM voert momenteel zo'n 10 procent uit van alle vluchten die het eigenlijk had willen maken. In het schema staan ook dagelijkse vluchten naar coronabrandhaard New York. Vanuit het eigen personeel is kritiek op die dagelijkse verbinding, vooral vanwege de veiligheid van personeel en passagiers.

Volgens Elbers staan die vluchten niet zonder reden in het schema. Zo zouden er nog vele Nederlanders vanuit New York terug naar Nederland willen. Ook is de route een belangrijke luchtbrug voor vracht, waaronder medische benodigdheden. KLM doet de nodige inspanningen voor de veiligheid. Personeel dat niet wil vliegen, hoeft dat volgens Elbers ook niet. "Niemand is verplicht."

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

1 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

7 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

10 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

15 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

16 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

16 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

17 uur geleden