Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatzaak tegen Shell in december van start

Klimaatzaak tegen Shell in december van start

DEN HAAG (ANP) - Shell en Milieudefensie staan in december tegenover elkaar in de rechtszaal. Samen met zes andere organisaties en 17.000 mensen die zich als mede-eiser hebben opgegeven, eist Milieudefensie dat het olie- en gasbedrijf de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch vermindert. De rechtbank in Den Haag heeft vier zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.

Milieudefensie is aangenaam verrast door de planning van de rechtbank. "Wij waren bang dat dit proces jaren zou gaan duren. Maar de rechter besloot anders en daar zijn we erg blij mee", aldus de organisatie. Directeur Donald Pols vindt het ook positief dat de zaak uitgebreid op zitting wordt behandeld. "De openbaarheid en het internationale karakter van de zaak kunnen eraan bijdragen dat Shell niet langer wegkomt met een groen verhaal en gitzwarte daden", zegt hij.

De eisers spanden hun zaak aan in april 2018. Hun eis komt erop neer dat Shell zijn investeringsagenda in lijn moet brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent concreet dat de CO2-uitstoot die toe te schrijven is aan olie en gas die de multinational uit de grond haalt wat hen betreft in 2030 met 45 procent moet zijn gedaald en in 2050 tot nul.

Juridisch onhoudbaar

Shell noemt de zaak "juridisch onhoudbaar", zo liet het eerder weten in zijn verweer tegen de aanklacht. Het bedrijf zegt het met Milieudefensie eens te zijn dat "de samenleving dringend actie moet ondernemen tegen klimaatverandering", maar de rechtszaal vindt Shell "niet de juiste plek om dit te bereiken".

Het bedrijf ziet zichzelf overigens als voorloper op het gebied van klimaatdoelen, al draait het bedrijf nu nog hoofdzakelijk op olie en gas. De multinational heeft zelf het voornemen om de 'CO2-intensiteit' van de energieproducten die het verkoopt in 2050 gehalveerd te hebben. Daartoe wil het bedrijf steeds meer gaan investeren in zon, wind en CO2-opslag.

Windmolenpark

Shell Nederland maakte in februari samen met Gasunie en Groningen Seaports plannen bekend om het grootste windmolenpark op zee ter wereld aan te leggen in de Noordzee en met de stroom de grootste groene waterstoffabriek van Europa te voeden. Die moet in de Eemshaven verrijzen.

Milieudefensie had verwacht nog jaren de tijd te hebben om de zaak voor te bereiden en verwacht daar meer geld voor nodig te hebben: in totaal zo'n 300.000 euro. "Wij gaan extra mensen aannemen met inhoudelijke expertise. Ook huren we onderzoekers en wetenschappers in die voor ons rapporten schrijven en ons adviseren", verklaart de organisatie.

Meer uit Binnenland

Stroomstoring rond Delft door aardfout

POELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.

1 uur geleden
OM-baas Otte: Weski wilde zelf in bunker in Zeist blijven

DEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.

1 uur geleden
OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.

3 uur geleden
Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

6 uur geleden
Den Haag wil beelden relschoppers Scheveningen online

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.

6 uur geleden
Ook afgelopen winter veel bijenvolken gestorven

WAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.

11 uur geleden
Schoof geeft plan Rutte voor hoger defensiebudget wel kans

OSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.

12 uur geleden