
Klimaatzaak tegen Shell in december van start
DEN HAAG (ANP) - Shell en Milieudefensie staan in december tegenover elkaar in de rechtszaal. Samen met zes andere organisaties en 17.000 mensen die zich als mede-eiser hebben opgegeven, eist Milieudefensie dat het olie- en gasbedrijf de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch vermindert. De rechtbank in Den Haag heeft vier zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.
Milieudefensie is aangenaam verrast door de planning van de rechtbank. "Wij waren bang dat dit proces jaren zou gaan duren. Maar de rechter besloot anders en daar zijn we erg blij mee", aldus de organisatie. Directeur Donald Pols vindt het ook positief dat de zaak uitgebreid op zitting wordt behandeld. "De openbaarheid en het internationale karakter van de zaak kunnen eraan bijdragen dat Shell niet langer wegkomt met een groen verhaal en gitzwarte daden", zegt hij.
De eisers spanden hun zaak aan in april 2018. Hun eis komt erop neer dat Shell zijn investeringsagenda in lijn moet brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent concreet dat de CO2-uitstoot die toe te schrijven is aan olie en gas die de multinational uit de grond haalt wat hen betreft in 2030 met 45 procent moet zijn gedaald en in 2050 tot nul.
Juridisch onhoudbaar
Shell noemt de zaak "juridisch onhoudbaar", zo liet het eerder weten in zijn verweer tegen de aanklacht. Het bedrijf zegt het met Milieudefensie eens te zijn dat "de samenleving dringend actie moet ondernemen tegen klimaatverandering", maar de rechtszaal vindt Shell "niet de juiste plek om dit te bereiken".
Het bedrijf ziet zichzelf overigens als voorloper op het gebied van klimaatdoelen, al draait het bedrijf nu nog hoofdzakelijk op olie en gas. De multinational heeft zelf het voornemen om de 'CO2-intensiteit' van de energieproducten die het verkoopt in 2050 gehalveerd te hebben. Daartoe wil het bedrijf steeds meer gaan investeren in zon, wind en CO2-opslag.
Windmolenpark
Shell Nederland maakte in februari samen met Gasunie en Groningen Seaports plannen bekend om het grootste windmolenpark op zee ter wereld aan te leggen in de Noordzee en met de stroom de grootste groene waterstoffabriek van Europa te voeden. Die moet in de Eemshaven verrijzen.
Milieudefensie had verwacht nog jaren de tijd te hebben om de zaak voor te bereiden en verwacht daar meer geld voor nodig te hebben: in totaal zo'n 300.000 euro. "Wij gaan extra mensen aannemen met inhoudelijke expertise. Ook huren we onderzoekers en wetenschappers in die voor ons rapporten schrijven en ons adviseren", verklaart de organisatie.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.
11 uur geleden