Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatwetenschap wil krachten bundelen om samenleving te helpen

Klimaatwetenschap wil krachten bundelen om samenleving te helpen

DEN HAAG (ANP) - Om klimaatverandering het hoofd te bieden, zal ook de wetenschap moeten veranderen. Klimaatwetenschappers moeten hun krachten bundelen om de maatschappij te helpen klimaatneutraal te worden en beter voorbereid te zijn op alle gevolgen van klimaatverandering. Met dat advies komt een taskforce die is ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en wetenschapsfinancier NWO. De instanties reageren positief op het voorstel en werken aan de oprichting van een nieuwe instantie die de samenwerking moet vormgeven.

De groep wetenschappers onder leiding van klimaatonderzoeker Heleen de Coninck, die verbonden is aan de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen, vindt dat de wetenschap zich "dienstbaarder moet opstellen" en sneller concrete resultaten moet leveren waar de samenleving iets aan heeft. Daarvoor is "verregaande samenwerking" nodig in plaats van concurrentie, leggen ze uit in een rapport.

Hiermee moet het nieuw op te richten Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) zich gaan bezighouden. Het KIN moet een centrum krijgen dat de onderzoeken coördineert. Hieraan verbonden moet er een nationaal onderzoeksprogramma komen om het klimaatgerelateerde onderzoek in Nederland te "verbinden, verdiepen en verbreden" en de verduurzaming van Nederland te versnellen.

Klimaatdoelen

Om de klimaatdoelen van 2030 te halen volstaat de huidige kennis, aldus de wetenschappers. "Maar er is wezenlijk nieuwe kennis nodig over hoe we rond 2050 een klimaatneutrale samenleving kunnen realiseren, in een mogelijk sneller veranderend klimaat."

De onderzoekers noemen klimaatverandering een van de grootste uitdagingen van onze samenleving. "De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds zichtbaarder, ook in Nederland", schrijven ze met verwijzing naar het internationale klimaatpanel IPCC, dat het inmiddels "onmiskenbaar" noemt dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door menselijk handelen.

Meer uit Binnenland

Arrestaties Nederland en België om verkoop technologie aan Rusland

KNOKKE (ANP) - Nederland en België hebben zes mensen opgepakt die handelssancties voor Rusland zouden hebben geschonden. Een Belgische zakenman verkocht Rusland elektronica en andere technologie die het voor de oorlog tegen Oekraïne zou kunnen gebruiken, melden Belgische media.

3 minuten geleden
Mensen onwel door vrijgekomen gevaarlijke stof bedrijf Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - Bij een bedrijf in Moerdijk is dinsdagmiddag een gevaarlijke stof vrijgekomen, waardoor twee mensen onwel zijn geworden. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Aanvankelijk meldde de veiligheidsregio dat beide slachtoffers naar het ziekenhuis waren gebracht, maar een woordvoerster licht toe dat een van hen in de ambulance kon worden behandeld. Over hun precieze toestand is niets bekendgemaakt.

30 minuten geleden
Ruim twee keer zoveel file als normaal door 'sintspits'

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.

31 minuten geleden
De Jonge bezorgd over achterblijven huisvesten statushouders

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) maakt zich grote zorgen over de achterstand van gemeenten in het huisvesten van statushouders. "Er wordt op dit moment met mensen die in de opvang verblijven, gesleept van de ene naar de andere locatie omdat er overal een tekort aan opvangplekken en woningen is. Dit is zeer ongewenst", laat de demissionaire bewindsman via zijn woordvoerder weten.

46 minuten geleden
Familie van slachtoffers ongeluk A1: volledig uit lood geslagen

HILVERSUM (ANP) - De familie van de twee meisjes die zaterdag om het leven kwamen bij een ongeluk met een spookrijder op de A1 is "volledig uit het lood geslagen". Dat zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het behoeft geen betoog dat er simpelweg geen woorden zijn te vinden om ons verdriet te beschrijven."

49 minuten geleden
Griffier Kamer prijst Bergkamp: harde kritiek onterecht

DEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.

1 uur geleden
Lezen en Schrijven: afname leesvaardigheden heftiger dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Dat scholieren steeds meer moeite hebben met lezen, was al wel bekend, maar het tempo waarin de vaardigheden van de kinderen achteruitgaan is "heftiger dan verwacht". Dat zegt de Stichting Lezen en Schrijven. Die wil dat het onderwijs meer doet om de basisvaardigheden van kinderen te verbeteren. "Alleen dan worden jongeren voorbereid om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving."

1 uur geleden