Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaattop in Glasgow gaat officieel van start

Klimaattop in Glasgow gaat officieel van start

GLASGOW (ANP) - De internationale klimaattop in Glasgow, de ANP, begint zondag officieel. Op de VN-conferentie, die tot en met 12 november duurt, bespreken landen de mogelijkheden om de opwarming van de aarde te beperken, liefst tot 1,5 graad. Ook het eerlijk verdelen van de rekening van klimaatverandering, het uitfaseren van steenkool, natuurbehoud en het uitwerken van allerlei regels die voortvloeien uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zijn belangrijke onderwerpen.

Gastheer Boris Johnson vatte de belangen onlangs samen met de woorden "kolen, auto's, geld en bomen". Hij merkte vooraf op dat het "heel moeilijk zal worden" om daar goede afspraken over te maken.

In de Schotse stad worden zo'n 30.000 deelnemers verwacht. Naast het officiële programma worden talloze evenementen en presentaties van bedrijven, non-profitorganisaties en wetenschappers gehouden. En er wordt protest verwacht, want op de top komen ook veel activisten af.

Staatshoofden en regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, komen maandag en dinsdag naar Glasgow. Recente rapporten hebben de druk op de politici behoorlijk opgevoerd. Zo waarschuwde het gezaghebbende klimaatpanel IPCC in augustus dat de opwarming nog sneller gaat dan eerder werd aangenomen. De opwarming kan alleen nog worden beperkt tot 1,5 graad als de uitstoot "onmiddellijk, snel en grootschalig" wordt verminderd.

Ook de financiering van klimaatbeleid voor ontwikkelingslanden is een belangrijk onderwerp. De rijke landen zouden volgens de afspraken die in Parijs werden gemaakt jaarlijks 100 miljard dollar beschikbaar moeten stellen. Met dat geld kunnen armere landen bijvoorbeeld maatregelen tegen overstromingen of droogte nemen en hun economie vergroenen. Volgens het laatste overzicht stond de teller pas op 80 miljard dollar per jaar.

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, moeten mensen die het conferentiecentrum in willen zichzelf dagelijks testen op het virus. Ook is het de bedoeling dat deelnemers voordat ze afreizen een coronatest doen.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

1 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

2 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

3 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

4 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

5 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

6 uur geleden