Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaattop gaat verlenging in, nog veel openstaande kwesties

Klimaattop gaat verlenging in, nog veel openstaande kwesties

SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - De VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh gaat zoals verwacht de verlenging in. De top zou volgens de planning vrijdag tot een einde moeten komen, maar er zijn nog te veel openstaande kwesties om dat te halen. Voorzitter Sameh Shoukry maakte vrijdagmiddag bekend dat de besprekingen in elk geval zaterdag nog doorgaan.

Shoukry toonde zich bezorgd over het werk dat nog moet worden verzet en zei dat "de tijd niet aan onze kant staat". Volgens de Egyptische voorzitter moeten de onderhandelingen naar "een hogere versnelling".

De voorzitter van de COP27 ziet op alle deelonderwerpen nog discussie. Zowel over mitigatie (het tegengaan van klimaatverandering), adaptatie (aanpassing op een steeds warmer klimaat) als klimaatschade wordt nog volop onderhandeld.

Vergoeding klimaatschade

Een van de voornaamste discussiepunten is of en hoe de schade die in ontwikkelingslanden ontstaat als gevolg van klimaatverandering moet worden vergoed. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om overstromingen, extreme droogte of ander natuurgeweld dat verband houdt met de opwarming van de aarde. De EU probeert de discussie vlot te trekken door akkoord te gaan met de oprichting van een speciaal schadefonds, maar daar moet dan wel tegenover staan dat andere landen hun uitstoot sneller verminderen dan ze tot nu toe van plan zijn.

Een andere voorwaarde van de EU is dat zo'n fonds ten goede moet komen aan de meest kwetsbaren. En het geïndustrialiseerde China mag hierin niet worden beschouwd als ontwikkelingsland, vindt Europa. Als het fonds er komt, zal over de omvang en invulling ervan waarschijnlijk pas volgend jaar verder worden gesproken, op de volgende klimaattop in Dubai.

Vorige toppen

De complexe onderhandelingen op klimaatconferenties lopen vaker uit. De vorige top, in Glasgow, duurde een volle dag langer dan gepland. Uiteindelijk werd de slotverklaring daar op het laatste moment nog wat afgezwakt waar het ging over het afbouwen van het wereldwijde steenkoolgebruik. Dat gebeurde onder druk van China en India. Andere landen gingen schoorvoetend akkoord, omdat de top anders zou zijn afgesloten zonder gezamenlijke conclusies. Ook dat is weleens gebeurd: de klimaattop in Kopenhagen van 2009 eindigde zonder overeenstemming tussen alle landen.

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

4 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

4 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

4 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

5 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

5 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

6 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

7 uur geleden