Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatschade kan Duitsland tot 2050 tot 900 miljard euro kosten

Klimaatschade kan Duitsland tot 2050 tot 900 miljard euro kosten

BERLIJN (ANP) - Extreem weer als gevolg van klimaatverandering kan Duitsland tot 2050 tot 900 miljard euro aan economische schade opleveren. Dat staat in een maandag gepubliceerd onderzoek, dat in opdracht van de Duitse overheid is uitgevoerd.

In het onderzoek wordt rekening gehouden met meerdere scenario's, gebaseerd op verschillende niveaus van de opwarming van de aarde. Het gunstigste scenario gaat uit van 280 miljard euro aan klimaatschade voor de periode van 2022 tot 2050. In het uiterste geval zou de schade kunnen oplopen tot 900 miljard euro, maar de onderzoekers zetten daar wel een kanttekening bij. "Het is mogelijk dat de kosten van klimaatverandering veel hoger kunnen zijn dan in de scenario's in het model", valt in de studie te lezen.

Het onderzoek richt zich onder meer op schade door extreme hitte, droogte en overstromingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade aan gebouwen en infrastructuur, maar ook om verlies van landbouwopbrengsten en impact op het gezondheidssysteem.

Volgens het Duitse ministerie van Milieu heeft klimaatverandering al zeker 145 miljard euro aan schade veroorzaakt tussen 2000 en 2021. Daarvan was 80 miljard alleen al in de afgelopen vijf jaar. In 2018 en 2019 werd Duitsland getroffen door ernstige droogte. In 2021 kregen de deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen te maken met grootschalige overstromingen.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

1 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

4 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

6 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

7 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

7 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

8 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

8 uur geleden