Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatschade kan Duitsland tot 2050 tot 900 miljard euro kosten

Klimaatschade kan Duitsland tot 2050 tot 900 miljard euro kosten

BERLIJN (ANP) - Extreem weer als gevolg van klimaatverandering kan Duitsland tot 2050 tot 900 miljard euro aan economische schade opleveren. Dat staat in een maandag gepubliceerd onderzoek, dat in opdracht van de Duitse overheid is uitgevoerd.

In het onderzoek wordt rekening gehouden met meerdere scenario's, gebaseerd op verschillende niveaus van de opwarming van de aarde. Het gunstigste scenario gaat uit van 280 miljard euro aan klimaatschade voor de periode van 2022 tot 2050. In het uiterste geval zou de schade kunnen oplopen tot 900 miljard euro, maar de onderzoekers zetten daar wel een kanttekening bij. "Het is mogelijk dat de kosten van klimaatverandering veel hoger kunnen zijn dan in de scenario's in het model", valt in de studie te lezen.

Het onderzoek richt zich onder meer op schade door extreme hitte, droogte en overstromingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade aan gebouwen en infrastructuur, maar ook om verlies van landbouwopbrengsten en impact op het gezondheidssysteem.

Volgens het Duitse ministerie van Milieu heeft klimaatverandering al zeker 145 miljard euro aan schade veroorzaakt tussen 2000 en 2021. Daarvan was 80 miljard alleen al in de afgelopen vijf jaar. In 2018 en 2019 werd Duitsland getroffen door ernstige droogte. In 2021 kregen de deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen te maken met grootschalige overstromingen.

Meer uit Buitenland

Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

29 minuten geleden
Oud-president Zuid-Afrika mag toch niet meedoen aan verkiezingen

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma mag toch niet meedoen aan de parlementsverkiezingen. Het constitutionele hof heeft dat maandag besloten, nadat een lagere rechtbank Zuma's deelname vorige maand juist had goedgekeurd na een eerdere uitsluiting door de kiescommissie.

39 minuten geleden
Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

1 uur geleden
Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een "bijdrage van onschatbare waarde" heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen. Raisi was volgens hem een "voortreffelijk politicus" wiens leven was gewijd aan het dienen van Iran.

1 uur geleden
Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

2 uur geleden
Lichaam van Iraanse president geborgen na helikoptercrash

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse Rode Halve Maan meldt dat de lichamen zijn geborgen na de helikoptercrash in noordwesten van Iran. Onder de negen doden zijn president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

3 uur geleden
Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

3 uur geleden