Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatrisico's moeten volgens DNB beter verzekerbaar worden

Klimaatrisico's moeten volgens DNB beter verzekerbaar worden

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeringsbranche moet ervoor zorgen dat relatief nieuwe risico's beter verzekerbaar worden, stelt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Zo is er een toegenomen kans op overstromingen door de klimaatverandering, maar is dat nog moeilijk te verzekeren. Ook de overheid kan helpen door hier meer duidelijkheid over te scheppen, aldus divisiedirecteur toezicht bij DNB Maarten Gelderman.

Veel bedrijven en huishoudens zijn nu helemaal niet verzekerd tegen overstromingen. Schade door grondwater dat binnendringt door zware regenval is dan bijvoorbeeld wel verzekerd. Maar als die regenval tientallen kilometers verderop plaatsvindt en het overtollige water door een rivier wordt aangevoerd en tot schade lijdt, is dat mogelijk onverzekerd.

"Bij de overstromingen in Limburg vorig jaar zomer is de overheid daar ingestapt en heel coulant geweest", benadrukt Gelderman. "Maar tegelijkertijd gaf de overheid aan dat dit eenmalig was." Daarvan zijn veel bedrijven en huishoudens zich niet bewust en daardoor schatten ze de risico's ook niet goed in. Als potentiële klanten beseffen dat een verzekering van groter belang is, ontstaat er meer vraag en kan de markt zich beter ontwikkelen.

Cybercrime

Voor cybercrime is het probleem vergelijkbaar, stelt DNB. Er wordt vaak geen openheid over gegeven als bedrijven of personen daar slachtoffer van zijn. Dat zorgt ervoor dat het moeilijk is om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem, waardoor de noodzaak van het afsluiten van een verzekering mogelijk niet goed wordt ingeschat.

Ook voor verzekeraars is de situatie lastig omdat zij moeilijk kunnen ramen wat de risico's zijn en de mogelijke kosten per geval. Gelderman denkt dat een openbaar register in dit geval kan helpen voor verzekeraars om hun modellen aan te scherpen.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

7 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

11 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

12 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden