Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatraad adviseert kabinet om CO2-verwijdering te stimuleren

Klimaatraad adviseert kabinet om CO2-verwijdering te stimuleren

DEN HAAG (ANP) - Om de klimaatdoelen te halen, heeft Nederland snel een nieuwe industrie nodig die CO2 uit de atmosfeer verwijdert. De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) heeft daar advies over uitgebracht aan het kabinet. "We moeten nu beginnen, anders is de technologie niet op tijd klaar om vanaf 2035 de rol te gaan spelen die dan hard nodig is", zegt plaatsvervangend WKR-voorzitter Heleen de Coninck.

Om bedrijven te stimuleren met CO2-verwijdering aan de gang te gaan, stelt de WKR een inkoopprogramma van de overheid voor. "Dit krijg je niet van de grond zonder actief overheidsingrijpen", zegt De Coninck. Die inkoop kost geld, maar de experts wijzen erop dat certificaten voor CO2-verwijdering ook geld waard zijn. De overheid kan een deel ervan later wellicht verkopen aan bedrijven die onvermijdelijke uitstoot overhouden.

Klimaatminister Sophie Hermans zegt het WKR-advies te bestuderen en wil het "meenemen" bij de uitwerking van de plannen van het nieuwe kabinet. "Het is zeer nuttig om onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwde adviezen te krijgen", laat ze weten.

Bos

Volgens de raad is CO2-verwijdering onmisbaar om de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul te krijgen in 2050. Sectoren als de luchtvaart en de landbouw zijn nog niet volledig uitstootvrij te maken. Uitstoot die overblijft, moet op een andere manier worden goedgemaakt. Bovendien zijn volgens de experts maatregelen nodig om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden, of daar weer onder te krijgen.

Voor de korte termijn is het aanplanten van bos een bekend voorbeeld. Bos kan echter afbranden en dan gaat de CO2 weer de lucht in. De WKR adviseert daarom vooral in te zetten op maatregelen die CO2 definitief uit de atmosfeer halen.

Omstreden theorie

Een aardig doorontwikkelde, maar omstreden methode is het gebruik van biomassa voor energieproductie, in combinatie met het afvangen en opslaan van CO2. De uitdaging blijft wel: waar haal je genoeg biomassa vandaan zonder massaal bos te kappen? CO2 direct uit de lucht halen met speciale installaties is ook een optie, al is dat relatief duur en kost het veel energie. Een derde techniek is mineralisatie: gesteenten als basalt en olivijn hebben de eigenschap dat ze tijdens het verweren CO2 opnemen. Dat proces "kan aanzienlijk versneld worden door de gesteenten te vermalen en uit te strooien, bijvoorbeeld over land of in water", klinkt het. CO2 kan ook mineraliseren bij het produceren van cement. Zo wordt broeikasgas omgezet in bouwmateriaal.

Van de WKR mag CO2-verwijdering in elk geval geen excuus zijn om minder haast te maken met het verlagen van de uitstoot.

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

8 minuten geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

11 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

15 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

16 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

16 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

17 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

18 uur geleden