Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatpanel VN begint aan marathonsessie over belangrijk rapport

Klimaatpanel VN begint aan marathonsessie over belangrijk rapport

BERLIJN (ANP) - Leden van het VN-klimaatpanel IPCC zijn begonnen aan een lange vergadering over hun volgende rapport. Daarin gaan de klimaatwetenschappers uitgebreid in op de gevolgen van klimaatverandering, onze kwetsbaarheid daarvoor en de manieren waarop de mensheid zich op de opwarming kan aanpassen. Wetenschappelijke kennis over de impact van klimaatverandering is "absoluut essentieel" om "een planeet zonder vervuiling" dichterbij te brengen, zei chef van het VN-milieubureau (UNEP) Inger Andersen tijdens de openingsceremonie.

Het werk van de zogeheten werkgroep II moet uitmonden in een van de belangrijkste klimaatrapporten van dit jaar. De Duitse minister van Onderwijs en Wetenschap, Bettina Stark-Watzinger, beaamde het belang ervan tijdens de opening. "De rapporten van het IPCC zijn onze gouden standaard", zei ze. "We vertrouwen er allemaal op."

Tijdens de opening benadrukte de baas van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), Petteri Taalas, nog eens hoe belangrijk het is om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad ten opzichte van de tijd voor de industrialisatie. Volgens hem hangt het behalen van dat doel aan een zijden draadje.

Publicatie

Taalas hoopt voor de volgende klimaattop, die in november in Egypte wordt gehouden, op hogere ambities om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Die uitstoot is "onmiskenbaar" de hoofdoorzaak van de opwarming van de aarde, stelde het IPCC vorige zomer al vast.

De besprekingen worden vanwege de coronapandemie online gehouden en duren nog tot en met 25 februari. Het rapport wordt naar verwachting gepubliceerd op de 28e. Aan de besprekingen doen ook vertegenwoordigers van regeringen mee. Zij bespreken met de klimaatwetenschappers de samenvatting voor beleidsmakers, waarin de belangrijkste conclusies van het uitgebreide rapport worden samengevat. De tekst wordt zin voor zin besproken en de wetenschappers hebben altijd het laatste woord. Door deze werkwijze verbinden regeringen zich aan de inhoud van IPCC-rapporten.

Aan de invloedrijke rapporten van het IPCC schrijven honderden klimaatexperts van over de hele wereld mee. Het laatste rapport, dat vorige zomer verscheen, beschreef op alarmerende wijze hoe snel de klimaatverandering zich inmiddels voltrekt. In de komende 20 jaar kan de grens van 1,5 graad opwarming worden bereikt. Door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen heeft de mens de temperatuur op aarde volgens het IPCC al gemiddeld met 1,1 graad doen stijgen.

Meer uit Buitenland

Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

RAMALLAH (ANP/RTR) - Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

3 uur geleden
Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas. Dat heeft zijn departement zaterdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Iraaks parlement stemt in met antihomowet

BAGDAD (ANP/RTR) - Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.

3 uur geleden
Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

JAKARTA (ANP/AFP) - Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

5 uur geleden
Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

LONDEN (ANP) - Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. De Britse premier zei dat in een interview met Sky News, dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

6 uur geleden
Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

BOSTON (ANP) - Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

8 uur geleden
Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

MADRID (ANP/RTR/AFP) - Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken. De regeringsleider had laten doorschemeren misschien af te treden, omdat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is.

9 uur geleden