
Klimaatnetwerk heeft gemengde gevoelens bij EU-inzet klimaattop
BRUSSEL (ANP) - De inzet van de EU voor de aankomende klimaattop in Bakoe biedt op een aantal terreinen "duidelijke vooruitgang", maar als het om klimaatfinanciering gaat schieten de ambities nog "ernstig tekort", oordeelt Climate Action Network (CAN) Europe. De internationale koepelorganisatie is positief over de Europese oproep aan alle landen om hun energiesystemen met concrete plannen te verduurzamen, maar vindt dat een lege huls "zonder de bijbehorende hulp aan ontwikkelingslanden".
CAN vindt verder dat de EU sneller klimaatneutraal moet worden dan nu is voorzien: in 2040 in plaats van in 2050. De EU wil in 2040 de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990.
De EU-lidstaten werden het maandag na een lange vergadering eens over hun gezamenlijke standpunten in aanloop naar de zogeheten COP29. Ze herhalen onder meer de afspraak van vorig jaar dat landen "een transitie weg van fossiele brandstoffen" moeten maken en willen dat daar zo snel mogelijk duidelijke plannen op nationaal niveau voor komen.
Meebetalen
Op financieel gebied is de EU wel voorstander van nieuwe afspraken, maar de lidstaten vinden ook dat meer landen moeten gaan meebetalen om armere landen te helpen vergroenen en zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Nu zijn slechts 23 landen verplicht hieraan bij te dragen. Dat is in 1992 afgesproken. De wereldeconomie is sindsdien echter flink veranderd, benadrukt de EU. Landen als Singapore, Saudi-Arabië en Zuid-Korea horen volgens EU-bronnen thuis op de lijst van nettobetalers. Ook China staat daar niet op; dat is officieel nog een ontwikkelingsland.
Financiering staat hoe dan ook hoog op de agenda van de VN-top, die 11 november begint. In 2025 lopen de huidige afspraken daarover af. Voor de periode tot 2035 moeten nieuwe afspraken worden gemaakt. Momenteel maken ontwikkelingslanden jaarlijks aanspraak op 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering. Dat bedrag werd in 2022 voor het eerst gehaald, twee jaar later dan afgesproken. Voor een fors deel gaat het om leningen.
Ontwikkelingslanden hebben een biljoen dollar (duizend miljard) als nieuw bedrag genoemd. Westerse landen willen minder ver gaan, maar noemen nog geen bedragen. EU-diplomaten erkennen dat een akkoord over klimaatfinanciering nodig is om ontwikkelingslanden te bewegen tot meer ambitie om hun uitstoot te verlagen. Alle landen moeten hun plannen daarvoor begin volgend jaar updaten.
Meer uit Buitenland
ZAGREB (ANP) - In Zagreb zijn zaterdagavond 504.000 toeschouwers opgedaagd voor het concert van de omstreden rechts-nationalistische Kroatische band Thompson. Dat heeft de organisatie aan de publieke omroep HRT laten weten.
3 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is tevreden over het gesprek dat hij vrijdag voerde met de Amerikaanse president Donald Trump. "Het was waarschijnlijk het beste gesprek dat we tot nu toe hebben gevoerd, en ook het productiefste", zei hij in een videoboodschap.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Techmiljardair Elon Musk heeft op X de oprichting van een nieuwe politieke partij in de Verenigde Staten aangekondigd: the America Party. De voormalige bondgenoot van president Donald Trump vroeg vrijdag, op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, zijn volgers in een poll op X of zij een nieuwe partij wilden.
7 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt een afvaardiging naar Qatar om met Hamas te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars, schrijven Israëlische media. De Israëlische delegatie vliegt naar verwachting zondag naar de golfstaat.
8 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na de overstroming in de Amerikaanse staat Texas is opgelopen naar 27. Onder de doden zijn negen kinderen, maakte de politie bekend.
10 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk herstelt de diplomatieke betrekkingen met Syrië. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zei dat na een ontmoeting met de Syrische leider Ahmed al-Sharaa in Damascus.
11 uur geledenANKARA (ANP/AFP/BELGA) - Turkije wil dat de Verenigde Staten ingrijpen bij de dodelijke incidenten rond de hulpverlening in de Gazastrook, onder meer bij de Amerikaanse particuliere organisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De Turkse president Erdogan zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump heeft gevraagd een einde te maken aan de schietpartijen bij distributiecentra, meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu.
12 uur geleden