Klimaatminister Jetten: kabinet heeft nogal wat in te halen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een inhaalslag te maken op het gebied van klimaat. Dat zegt Rob Jetten (D66), maandag beëdigd als minister voor Klimaat en Energie. In het regeerakkoord is het klimaatdoel "enorm opgeschroefd" naar 60 procent minder CO2 in 2030 ten opzichte van 1990. "We hebben nogal wat in te halen."
Zo'n doel is makkelijk gezet, erkent Jetten. "Ik ben mij ervan bewust dat de opgave voor mij flink is." De bewindsman hoopt vooral "dat we op korte termijn een aantal maatregelen kunnen nemen die mensen thuis helpen te vergroenen", zegt hij.
Volgens de D66'er is er een politieke verschuiving geweest waardoor "steeds meer partijen tempo willen maken, maar dat ook op een manier willen doen dat mensen thuis meekomen" en bedrijven groene banen kunnen creëren.
In de vorige kabinetsperiode was Jetten jarenlang fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer. Ook toen was CO2-vermindering voor hem al een belangrijk onderwerp. Door VVD'er Klaas Dijkhoff werd hij al eens 'klimaatdrammer' genoemd, wat voor Jetten een geuzennaam werd. De politicus was de secondant van D66-leider Sigrid Kaag tijdens de kabinetsonderhandelingen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Na druk van de universiteiten komt onderwijsminister Eppo Bruins terug op het besluit in het hoofdlijnenakkoord om te bezuinigen op de zogeheten 'sectorplannen', waar de banen van 1200 wetenschappers mee gemoeid zijn. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS. Het bedrag van 215 miljoen euro moet daarom ergens anders vandaan gehaald worden. Daarom zet Bruins een streep door beurzen voor onder meer startende wetenschappers.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De operatie om alle gebouwen in Groningen voldoende aardbevingsbestendig te maken is niet, zoals eigenlijk de bedoeling is, in 2028 helemaal afgerond. Deze tegenvaller meldt staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) aan de Tweede Kamer.
42 minuten geledenBERLIJN (ANP) - De Duitse politie zal bij de nieuw aangekondigde grenscontroles "nauw en in vertrouwen samenwerken" met de autoriteiten in de buurlanden, meldt de Duitse ambassade in Den Haag. De Nederlandse marechaussee laat echter weten "op geen enkele manier" betrokken te zijn bij de Duitse grenscontroles.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg moeten misschien afdelingen sluiten als de overheid de regels voor zelfstandigen zonder personeel gaat handhaven. Daarvoor waarschuwt de branchevereniging, de Nederlandse ggz. Patiënten met complexe problemen kunnen dan misschien minder zorg krijgen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Eurostar schrapt dinsdagavond al treinen naar Nederland vanuit Frankrijk, België en Engeland in aanloop naar de staking van woensdagochtend onder NS-medewerkers. "Door sociale acties op het NS-netwerk" dinsdag en woensdag zal het treinverkeer van Eurostar verstoord zijn, staat op de website bij sommige vertrektijden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 160 medici en wetenschappers roepen het kabinet op om alsnog vaccins tegen mpox te doneren voor getroffen landen in Afrika. Minister Fleur Agema (Volksgezondheid, PVV) wil dat voorlopig niet. Haar collega-minister en partijgenote Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) maakt wel 3 miljoen euro vrij om de vaccinatiecampagne te ondersteunen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De NS verwacht dat de treinen woensdag "in de loop van de ochtend" weer volgens dienstregeling kunnen rijden, zo is dinsdagmiddag bekendgemaakt in reactie op de aangekondigde staking rondom het vroegpensioen. In het hele land rijden er hierdoor tussen 04.00 en 08.00 uur helemaal geen NS-treinen, met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal-Schiphol. Er worden nergens bussen ingezet.
2 uur geleden