Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatminister Jetten: kabinet heeft nogal wat in te halen

Klimaatminister Jetten: kabinet heeft nogal wat in te halen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een inhaalslag te maken op het gebied van klimaat. Dat zegt Rob Jetten (D66), maandag beëdigd als minister voor Klimaat en Energie. In het regeerakkoord is het klimaatdoel "enorm opgeschroefd" naar 60 procent minder CO2 in 2030 ten opzichte van 1990. "We hebben nogal wat in te halen."

Zo'n doel is makkelijk gezet, erkent Jetten. "Ik ben mij ervan bewust dat de opgave voor mij flink is." De bewindsman hoopt vooral "dat we op korte termijn een aantal maatregelen kunnen nemen die mensen thuis helpen te vergroenen", zegt hij.

Volgens de D66'er is er een politieke verschuiving geweest waardoor "steeds meer partijen tempo willen maken, maar dat ook op een manier willen doen dat mensen thuis meekomen" en bedrijven groene banen kunnen creëren.

In de vorige kabinetsperiode was Jetten jarenlang fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer. Ook toen was CO2-vermindering voor hem al een belangrijk onderwerp. Door VVD'er Klaas Dijkhoff werd hij al eens 'klimaatdrammer' genoemd, wat voor Jetten een geuzennaam werd. De politicus was de secondant van D66-leider Sigrid Kaag tijdens de kabinetsonderhandelingen.

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

31 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

40 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

53 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

1 uur geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden