Klimaatjongeren en onderwijsnetwerk eisen beter klimaatonderwijs
DEN HAAG (ANP) - Het onderwijs is toe aan een "drastische verbetering" als het gaat om het klimaat, vinden de jongerenorganisaties Fridays For Future en Youth For Climate. Ze doen in een manifest dat ze dinsdag aan Tweede Kamerleden aanbieden diverse suggesties om het onderwijs over klimaatverandering een oppepper te geven.
De jongeren staan niet alleen in hun kritiek. Ook de coöperatie Leren voor Morgen, waarin tal van onderwijsorganisaties en duurzaamheidsclubs samenwerken, vindt dat op scholen meer aandacht moet komen voor duurzaamheid: "Duurzaamheid wordt nog te vaak ad-hoc vormgegeven, vaak als een extra activiteit of project. Docenten krijgen niet genoeg tijd, training en faciliteiten om hun duurzame initiatieven tot regulier onderwijs te maken." Volgens het netwerk is ons onderwijs de laatste 50 jaar "nauwelijks veranderd" en is het daar wel hoog tijd voor.
"Middelbare scholieren willen leren over de sociaal-economische gevolgen van de klimaatcrisis en over de invloed van mensen op de opwarming van de aarde", stellen de jongerenorganisaties. Ze wijzen op resultaten van een eigen enquête onder ruim duizend scholieren, van wie 87 procent aangaf op school meer te willen leren over klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Een ongeveer net zo groot deel van de deelnemers "zou meer vaardigheden willen ontwikkelen voor het oplossen van problemen die ontstaan als gevolg van klimaatverandering".
De peiling is niet door een professioneel bureau uitgevoerd, maar woordvoerder Sytze Fortuin benadrukt dat de jonge klimaatactivisten wel hun best hebben gedaan om de vragenlijst "buiten onze eigen bubbel" te verspreiden. Zo hebben ze scholen uit diverse delen van het land benaderd om de peiling aan leerlingen van verschillende niveaus voor te leggen.
In het manifest 'Klimaat in de Klas' pleiten de klimaatjongeren verder voor een "vakoverstijgende" benadering. Dat is nodig, omdat de klimaatcrisis te complex is om vanuit afzonderlijke vakken te bekijken, vinden ze. Ruimte moet er vooral zijn voor leerkrachten, maar juist niet voor "commerciële lobby’s en bedrijven die het klimaat in gevaar brengen". Klimaatonderwijs moet objectief zijn, aldus de opstellers van het pleidooi.
Meer uit Binnenland
ROERMOND (ANP) - Jos van Rey stopt op 7 november als wethouder van de gemeente Roermond, zo heeft zijn partij de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) donderdag bekendgemaakt. Hij blijft wel raadslid voor zijn partij.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - "Het ziet er goed uit" wat betreft de opvang van asielzoekers in Ter Apel, liet een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdagmiddag weten. Het orgaan denkt in de nacht iedereen op te kunnen vangen, waardoor niemand buiten hoeft te slapen, omdat er geen plek voor hen is gevonden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Door het verwachte warme weer kan het komende zondag een zware editie van de Dam tot Damloop worden. Organisator Le Champion waarschuwt deelnemers en roept hen op om het looptempo te verlagen. "Loop verstandig en houd medelopers in de gaten", zo klinkt het.
3 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Choreograaf Ed Wubbe krijgt tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024 in Maastricht de Dansspeld uitgereikt voor zijn "indrukwekkende bijdrage aan de Nederlandse danssector", aldus de organisatie. Wubbe zwaait af als artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, het oudste dansgezelschap van het land. Wubbe bepaalde zo'n dertig jaar lang de koers van het in 1945 opgerichte gezelschap.
4 uur geledenHELMOND (ANP) - De politie heeft woensdag een 25-jarige man uit Helmond opgepakt in een zedenzaak. De precieze omvang van de zaak is nog onduidelijk, meldt het Openbaar Ministerie, dat wel kan zeggen dat meerdere ouders meldingen hebben gedaan over de medewerker. De man werkte tot enige tijd geleden als leerkrachtondersteuner op een basisschool in zijn woonplaats.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB Alarmcentrale heeft acht meldingen gekregen van Nederlanders die met vragen zitten over de bosbranden in Portugal. Het gaat niet om mensen in de problemen of met letsel, benadrukt een woordvoerster.
4 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) maakt zich zorgen over de situatie bij Omroep WNL. Dat laat de mediawaakhond weten in een bericht op de website, waarin het CvdM stelt dat de situatie "de volste aandacht heeft". Bij de omroep heerst onrust sinds de raad van toezicht vorige week bekendmaakte dat Bert Huisjes mag terugkeren als bestuurder.
5 uur geleden