Klimaatdoelen Parijs bedreigd door toename olie- en gaswinning
NEW YORK (ANP/AFP) - Landen houden zich volgens VN-milieuagentschap UNEP niet aan de afgesproken hoeveelheden fossiele brandstoffen die mogen worden gewonnen. Tot 2030 gaan landen wereldwijd meer dan twee keer zoveel olie, aardgas en steenkool winnen als maximaal toelaatbaar is om de doelen van het klimaatakkoord in Parijs te kunnen halen.
In Parijs is afgesproken om het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van stoffen als CO2 dusdanig te verminderen dat de aarde maximaal 1,5 graden Celsius opwarmt ten opzichte van het pre-industriële temperatuurgemiddelde.
Als de productie doorgaat zoals gepland, dan warmt de aarde meer op dan 1,5 graden, melden de onderzoekers. Daarom moet volgens de UNEP direct worden gestopt met het verhogen van de productie van fossiele brandstoffen. In 2030 moet de productie gehalveerd zijn.
Kolenproductie
Volgens UNEP gaat de productie tot 2040 alleen maar omhoog. Zoals het nu lijkt, wordt er tot dan zoveel geproduceerd, dat de aarde meer gaat opwarmen dan 2 graden.
Vooral de productie van kolen baart de VN zorgen. Die is flink toegenomen tijdens de coronapandemie en stijgt in sommige landen met 240 procent ten opzichte van wat nodig is om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
Klimaattop
Het VN-rapport is tien dagen voor een belangrijke klimaattop in Glasgow gepubliceerd. Die top wordt gezien als de belangrijkste mogelijkheid om afspraken te maken zodat de doelen van Parijs nog kunnen worden gehaald.
"Zelfs nu zo duidelijk is dat we van deze brandstoffen af moeten, verhogen sommige landen de productie enorm. Ze willen de laatste zijn die er mee stopt", zegt mede-auteur van het rapport Michael Lazarus. "Landen moeten accepteren dat we overstappen op duurzamere methodes."
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nemen nog geen besluit over of Oekraïne Russisch grondgebied mag aanvallen met westerse langeafstandswapens. Dat zei de Britse premier Keir Starmer na een ontmoeting die hij zaterdag had met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis in Washington.
50 minuten geledenHARARE (ANP/AFP) - Zimbabwe gaat tweehonderd olifanten afmaken door een ongekende droogte die tot voedseltekorten in het land heeft geleid. De maatregel moet het ook mogelijk maken de groeiende populatie van de dieren aan te pakken, zei de Zimbabwaanse Wildlife Authority.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden plant een reis naar Angola in de komende weken. Daarmee komt hij een eerdere belofte na dat hij het eerste Amerikaanse staatshoofd zou worden dat sinds Barack Obama in 2015 Sub-Saharaans Afrika bezoekt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van drie bronnen die bekend zijn met de plannen.
5 uur geledenSPRINGFIELD (ANP/AFP) - In Springfield, een plaats in de Amerikaanse staat Ohio, zijn voor de tweede dag op rij scholen geëvacueerd in verband met anti-immigratiespanningen die lijken te zijn aangewakkerd door de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dat melden lokale media.
7 uur geledenRAMALLAH (ANP/BLOOMBERG) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) meldt dat voor het eerst in meer dan tien jaar een medewerker is gedood op de Westelijke Jordaanoever. De man werd op 12 september door een sluipschutter doodgeschoten tijdens een nachtelijke Israëlische militaire operatie, staat in een verklaring van de organisatie.
8 uur geledenMORONI (ANP/AFP/RTR) - President Azali Assoumani van de Comoren is lichtgewond geraakt door een mesaanval, meldt een regeringswoordvoerder. "Godzijdank is zijn leven niet in gevaar."
8 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft vrijdag herhaald dat Duitsland Oekraïne geen langeafstandsraketten gaat leveren. Kyiv wil graag over Duitse Taurus-raketten beschikken, maar Berlijn weigert deze wapens te leveren, uit angst dat dit het conflict zou kunnen verergeren.
9 uur geleden