Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatdenktank: overheden verwachten te veel van verwijdering CO2

Klimaatdenktank: overheden verwachten te veel van verwijdering CO2

BERLIJN (ANP) - Veel landen vertrouwen in hun klimaatplannen te veel op toekomstige mogelijkheden om CO2 uit de atmosfeer te halen. Daarmee brengen ze het veiligstellen van het belangrijkste doel, de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden houden, in gevaar. Die conclusie trekt de wetenschappelijke denktank Climate Action Tracker (CAT) na een analyse van het klimaatbeleid van grote uitstoters, waaronder de VS, China en de Europese Unie.

CAT heeft onderzocht welke rol in de langetermijnplannen van de EU en 27 landen daarbuiten is weggelegd voor het verwijderen van broeikasgassen. Veel landen die zich ten doel hebben gesteld om de uitstoot op termijn naar 'netto nul' te krijgen, willen daarop inzetten, naast het daadwerkelijk verminderen van hun uitstoot. In de meeste plannen moet dat gebeuren door nieuwe bossen aan te planten, of andere natuurgebieden de ruimte te geven.

Daarnaast vestigen landen steeds meer hoop op technieken om CO2 uit de lucht te verwijderen die nog volop in ontwikkeling zijn. De kosten zijn vooralsnog ook hoog, met zo'n 400 euro per ton CO2. Ter vergelijking: om een ton van het broeikasgas uit te mogen stoten, moeten bedrijven in de EU momenteel ongeveer 75 euro betalen.

De onderzochte landen streven naar 'netto nul' uitstoot, meestal in 2050 (China in 2060). Hun daadwerkelijke uitstoot vermindert niet meer dan 80 tot 85 procent, becijferen de onderzoekers. Om op nul uit te komen, moet het overige deel komen van CO2-verwijdering. De kans op succes is daar vaak onzeker. Technologieën zijn nog niet volwassen en bij bossen bestaat bijvoorbeeld het risico op branden, waarbij de opgeslagen CO2 weer de lucht in gaat. Juist in een opwarmend klimaat stijgt het risico op zulke branden. Ook is voor herbebossing slechts "beperkt land beschikbaar".

Meer uit Buitenland

Oppositie Zuid-Korea komt met 2e motie om president af te zetten

SEOUL (ANP/AFP) - De oppositie in het Zuid-Koreaanse parlement dient zaterdag weer een motie in om president Yoon Suk-yeol af te zetten. Yoon riep 3 december plotseling de noodtoestand uit, maar moest die enkele uren later weer intrekken onder druk van de volksvertegenwoordiging. De oppositie heeft recent vergeefs geprobeerd Yoon af te zetten. In het parlement bleven de parlementariërs van de partij van Yoon weg waardoor het wettelijke quorum voor de stemming niet werd gehaald.

24 minuten geleden
Rechter blokkeert verkoop Infowars van Alex Jones aan The Onion

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse faillissementsrechter heeft dinsdag de satirische nieuwssite The Onion verboden de website Infowars van complotdenker Alex Jones te kopen. De rechter oordeelde dat de faillissementsveiling in november niet het hoogst mogelijke bod had opgeleverd.

1 uur geleden
Koreaanse ex-defensieminister doet zelfmoordpoging met ondergoed

SEOEL (ANP/RTR/AFP) - De Zuid-Koreaanse voormalige minister van Defensie Kim Yong-hyun heeft geprobeerd zelfmoord te plegen in een detentiecentrum. Hij zou ondergoed hebben gebruikt bij de mislukte poging. Dat vertelde een ambtenaar van het ministerie van Justitie woensdag aan het parlement.

2 uur geleden
Zuid-Koreaanse politie valt kantoor Yoon binnen om noodtoestand

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - Een onderzoeksteam van de Zuid-Koreaanse politie heeft een inval gedaan in het presidentiële kantoor, meldt persbureau Yonhap. President Yoon Suk-yeol is het onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek op beschuldiging van het beginnen van een opstand omdat hij vorige week kortstondig een militaire noodtoestand afkondigde. Hij is niet gearresteerd of verhoord door de autoriteiten.

2 uur geleden
VS bemiddelen wapenstilstand in Noord-Syrië

MANBIJ (ANP/RTR/AFP) - Door de VS gesteunde Koerdische strijders zijn een staakt-het-vuren overeengekomen met door Turkije gesteunde Syrische rebellen in Manbij, een tot voor kort door de Koerden gecontroleerde stad in het noorden van Syrië. De overeenkomst kwam tot stand via Amerikaanse bemiddeling, meldt commandant Mazloum Abdi van de Koerdische strijders, die zichzelf de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) noemen.

6 uur geleden
Luchtaanvallen Israël doden Palestijnen in noorden en midden Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Bij een Israëlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp Nuseirat in het centrale deel van de Gazastrook zijn minstens zeven Palestijnen gedood en raakten meerderen gewond. Dat vertelden medici woensdagochtend aan persbureau Reuters.

6 uur geleden
Journalistenclub wil Assad berechten om moord op 181 journalisten

PARIJS (ANP/AFP) - De internationale journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) heeft opgeroepen de Syrische ex-president Bashar al-Assad voor de rechter te brengen voor de moord op 181 journalisten sinds de revolutie in 2011. "We eisen dat Assad berecht wordt voor zijn misdaden", zei Jonathan Dagher, hoofd Midden-Oosten bij RSF. "En dat er gerechtigheid komt voor al zijn slachtoffers."

6 uur geleden