Klimaatafspraken met grote vervuilers gaan langzamer dan gehoopt
DEN HAAG (ANP) - De gerichte afspraken met grote vervuilers uit de industrie komen langzamer van de grond dan gehoopt. Het kabinet had verwacht in 2022 nog met vier of vijf bedrijven een eerste afspraak te maken over CO2-vermindering, maar dat waren er vorig jaar maar drie: Tata Steel Nederland, Dow Benelux en Nobian. Eind vorige maand kwam daar kunstmestproducent OCI bij. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) is desalniettemin hoopvol.
De bewindsvrouw schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat met deze vier bedrijven intentieverklaringen zijn getekend. Hierin staan de klimaatambities van de bedrijven en de doelen op hoofdlijnen. Deze worden verder uitgewerkt in een tweede stap. De derde stap zijn bindende maatwerkafspraken. Dat er dus nog maar met enkele bedrijven een eerste stap is gezet, is "zeker geen onwil", aldus Adriaansens. Ze wijst erop dat het beleid nieuw is, en "meer vraagt van betrokken partijen" dan eerst gedacht. De aanpak is bovendien ingewikkeld.
Adriaansens is wel blij met de eerste stappen: de CO2-besparing van de vier bedrijven die intentieverklaringen hebben getekend, telt op tot ruim 8 tot 9 megaton per jaar. Dat is 40 procent van de totale CO2-vermindering die nodig is van de industrie. Nederlandse bedrijven stootten in 2021 dik 74 megaton uit. Tata Steel is veruit de grootste industriële CO2-uitstoter van het land. Als de afspraken met dat bedrijf daadwerkelijk resultaat opleveren, levert dat de grootste klapper op: 5 megaton per jaar.
Afspraken coalitieakkoord
Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord aan dat het met grote vervuilers individuele afspraken wilde maken om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, vaak in ruil voor financiering. Dit wordt groene industriepolitiek genoemd. Het beleid moet ervoor zorgen dat de industrie CO2 bespaart, zonder dat bedrijven die veel uitstoten uit Nederland vertrekken vanwege strenge klimaatregels. Critici zien meer in normen en regels voor bedrijven. Ook voorstanders van deze aanpak uitten zich recent kritisch, omdat zij vinden dat het kabinet te weinig vaart maakt.
De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) was eind vorig jaar kritisch over de voortgang. Sinds 2018 is de industrie "nauwelijks duurzamer gaan produceren", concludeerde de autoriteit in een onderzoek naar de prestaties van de 264 Nederlandse bedrijven die onder het Europese systeem voor emissiehandel vallen. Ze doen het volgens de autoriteit niet zozeer slechter dan de industrie in andere Europese landen, maar het kabinet heeft de wens om tot de Europese top te behoren en daarvoor is "echt nog veel werk aan de winkel", klonk het.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft donderdagavond gesproken met Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB). Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koning heeft zich vermoedelijk laten bijpraten over het geweld in Amsterdam rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aankomend staatssecretaris van Financiën Tjebbe van Oostenbruggen weet niet of hij zelf geld terugkrijgt als gevolg van uitspraken van de Hoge Raad over de belasting op vermogensrendement (box 3). Dat zei de NSC'er, die in zijn nieuwe functie belast wordt met de uitvoering van een compensatieregeling, in een hoorzitting in de Tweede Kamer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De K7, het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, zegt aangifte te hebben gedaan tegen de staatssecretaris voor Participatie en Integratie Jurgen Nobel. Volgens de moskeeën heeft de bewindspersoon zich schuldig gemaakt aan drie strafbare feiten: groepsbelediging, het aanzetten tot haat en discriminatie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid ingestemd met het veel bekritiseerde belastingplan van het kabinet voor 2025. Ook een aantal oppositiepartijen stemde voor, waardoor het wetsvoorstel het ook in de Eerste Kamer lijkt te halen. Daar leek het lange tijd niet op, maar het kabinet kwam op het laatste moment met enkele cruciale handreikingen, voldoende om ook D66, CDA, SGP en ChristenUnie over de streep te trekken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat jaarlijks 16 miljoen euro extra besteden om te voorkomen dat criminelen vanuit de gevangenis hun zaken voortzetten. Dat meldt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Het geld komt uit de pot van jaarlijks 300 miljoen euro die de coalitie wil besteden aan nationale veiligheid.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Laagbetaalde arbeidsmigranten kampen veel vaker dan Nederlandse werkenden met mentale klachten. Dat komt naar voren uit een enquête die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten houden onder enkele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Oost-Europese EU-lidstaten. Verantwoordelijk minister Eddy van Hijum noemt de aantallen "schrikbarend hoog".
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - "Laten wij naar elkaar omkijken, elkaar heel houden en voor elkaar zorgen", zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema na de gewelddadigheden en de daaropvolgende gebeurtenissen van afgelopen week in de hoofdstad.
6 uur geleden