Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatafspraken met grote vervuilers gaan langzamer dan gehoopt

Klimaatafspraken met grote vervuilers gaan langzamer dan gehoopt

DEN HAAG (ANP) - De gerichte afspraken met grote vervuilers uit de industrie komen langzamer van de grond dan gehoopt. Het kabinet had verwacht in 2022 nog met vier of vijf bedrijven een eerste afspraak te maken over CO2-vermindering, maar dat waren er vorig jaar maar drie: Tata Steel Nederland, Dow Benelux en Nobian. Eind vorige maand kwam daar kunstmestproducent OCI bij. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) is desalniettemin hoopvol.

De bewindsvrouw schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat met deze vier bedrijven intentieverklaringen zijn getekend. Hierin staan de klimaatambities van de bedrijven en de doelen op hoofdlijnen. Deze worden verder uitgewerkt in een tweede stap. De derde stap zijn bindende maatwerkafspraken. Dat er dus nog maar met enkele bedrijven een eerste stap is gezet, is "zeker geen onwil", aldus Adriaansens. Ze wijst erop dat het beleid nieuw is, en "meer vraagt van betrokken partijen" dan eerst gedacht. De aanpak is bovendien ingewikkeld.

Adriaansens is wel blij met de eerste stappen: de CO2-besparing van de vier bedrijven die intentieverklaringen hebben getekend, telt op tot ruim 8 tot 9 megaton per jaar. Dat is 40 procent van de totale CO2-vermindering die nodig is van de industrie. Nederlandse bedrijven stootten in 2021 dik 74 megaton uit. Tata Steel is veruit de grootste industriële CO2-uitstoter van het land. Als de afspraken met dat bedrijf daadwerkelijk resultaat opleveren, levert dat de grootste klapper op: 5 megaton per jaar.

Afspraken coalitieakkoord

Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord aan dat het met grote vervuilers individuele afspraken wilde maken om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, vaak in ruil voor financiering. Dit wordt groene industriepolitiek genoemd. Het beleid moet ervoor zorgen dat de industrie CO2 bespaart, zonder dat bedrijven die veel uitstoten uit Nederland vertrekken vanwege strenge klimaatregels. Critici zien meer in normen en regels voor bedrijven. Ook voorstanders van deze aanpak uitten zich recent kritisch, omdat zij vinden dat het kabinet te weinig vaart maakt.

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) was eind vorig jaar kritisch over de voortgang. Sinds 2018 is de industrie "nauwelijks duurzamer gaan produceren", concludeerde de autoriteit in een onderzoek naar de prestaties van de 264 Nederlandse bedrijven die onder het Europese systeem voor emissiehandel vallen. Ze doen het volgens de autoriteit niet zozeer slechter dan de industrie in andere Europese landen, maar het kabinet heeft de wens om tot de Europese top te behoren en daarvoor is "echt nog veel werk aan de winkel", klonk het.

Meer uit Politiek

Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan van demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dat het dierenwelzijn in stallen moet verbeteren. Rechtse partijen zijn hier in een debat veelal positief over, maar de linkse partijen PvdD, GL-PvdA en SP vinden het niet ver genoeg gaan. Dion Graus van de PVV houdt zich op de vlakte omdat hij het voorstel nog met zijn fractie wil bespreken. Daardoor is het nog niet duidelijk of een meerderheid in de Kamer de plannen van de landbouwminister steunt.

1 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

2 uur geleden
Omtzigt herkent zich niet in beeld over emotionele toestand

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt herkent zich niet in het beeld dat in sommige media van hem wordt geschetst over zijn emotionele toestand aan de formatietafel. Zo meldde De Telegraaf dat er soms sprake zou zijn van stemverheffing, weglopen en huilbuien. "Ik herken me niet in het beeld, maar ik denk ook niet dat het over elkaar roddelen deze formatie heel veel verder gaat helpen", zei Omtzigt na zijn gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij informateur Kim Putters.

5 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

1 dag geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

2 dagen geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

2 dagen geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

2 dagen geleden