
Klimaatactivisten thuis opgepakt na oproep voor blokkade A12
DEN HAAG (ANP) - Zes klimaatactivisten zijn donderdagochtend thuis opgepakt op verdenking van opruiing, meldt het Openbaar Ministerie. De actievoerders zijn aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion (XR). Ze riepen op om aanstaande zaterdag te demonstreren op de A12 in Den Haag. Volgens het OM is de geplande blokkade "gevaarlijk en ontwrichtend".
Extinction Rebellion kondigde in december het plan aan om eind januari de A12 opnieuw te blokkeren, ter hoogte van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. De opgepakte actievoerders wilden meedoen aan de demonstratie en riepen andere mensen op ook te komen. Bij een andere actievoerder van Extinction Rebellion stond de politie ook aan de deur, die was alleen niet thuis, meldt XR.
De actiegroep noemt de aanhoudingen "criminalisering van geweldloze klimaatactivisten". Ook hun advocaat Willem Jebbink vindt de aanhoudingen buitenproportioneel. Volgens de actiegroep en de raadsman valt de betoging onder het recht om te demonstreren. Het OM noemt een demonstratie echter "geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten". Door de blokkade zou de veiligheid van anderen in gevaar worden gebracht. De activisten bestrijden dat. Ze hebben hun actie lang van tevoren aangekondigd en vinden dat de autoriteiten die daarom best in goede banen kunnen leiden.
Eerdere aanhouding
Vorige week hield de politie al een klimaatactivist aan om dezelfde reden. De 47-jarige man uit Castricum werd na verhoor vrijgelaten. Hij kreeg van de officier van justitie een gebiedsverbod mee. Hij mag drie maanden niet in de buurt komen van het stuk snelweg waar XR wil betogen, de Utrechtsebaan.
Met een kort geding voor de rechtbank in Den Haag hoopt activist Lucas Winnips het verbod vrijdag nog van tafel te krijgen. Advocaat Jebbink meent dat het verbod om meerdere redenen te ver gaat. Volgens hem mag alleen de burgemeester het demonstratierecht inperken en mag een demonstrant "niet van tevoren worden gediskwalificeerd".
Reactie Milieudefensie
Ook Donald Pols, de directeur van Milieudefensie, laat weten dat hij "geschokt" is over de arrestaties. "Dit is intimidatie van vreedzame activisten", stelt hij in een verklaring. "Het is onacceptabel dat het OM hier toestemming voor geeft. Maar wij laten ons niet afschrikken."
Actievoerders van Extinction Rebellion hebben de A12 herhaaldelijk geblokkeerd. Volgens het OM leidde dit op 26 november afgelopen jaar tot "gevaarlijke verkeerssituaties". Die dag werden zo'n 150 klimaatactivisten aangehouden. Ook in december werd de weg geblokkeerd. Dat leidde toen tot zes aanhoudingen. De rechtbank in Den Haag veroordeelde eerder deze maand nog vier klimaatactivisten tot werkstraffen omdat ze in 2021 de snelweg wilden blokkeren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alleen BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is ronduit positief over de stikstofplannen van haar partijgenoot en landbouwminister Femke Wiersma. "Eindelijk wordt er een koerswijziging ingezet", zei ze in een debat.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma gaat praten met politiebonden ACP en NPB, na de ophef over haar brief aan de gemeenteraad over politiegeweld bij een pro-Palestijnse demonstratie. Dat zegt Dijksma tijdens het vragenuur. In de brief stond dat er geen instructie was gegeven om geweld te gebruiken. Door dat publiekelijk te uiten, voelen de bonden zich niet gesteund.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Harm Holman wil dat het kabinet voor de zomer met een stikstofspoedwet komt. Daarmee moet het verlenen van vergunningen voor boeren en bedrijven weer mogelijk worden. Holman stelde donderdag in een debat dat de huidige stikstofplannen van landbouwminister Femke Wiersma fors tekortschieten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rokers kunnen vanaf volgend jaar meer hulp vergoed krijgen bij pogingen om van hun verslaving af te komen. Sinds 2011 zit één stoppoging in het basispakket van de zorgverzekering, maar dat worden maximaal drie stopprogramma's per jaar. Dit is een van de wijzigingen in de basisverzekering die zorgminister Fleur Agema (PVV) wil doorvoeren per 2026, meldt ze donderdag aan de Kamer.
3 uur geleden