Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in, amper politie aanwezig

Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in, amper politie aanwezig

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat er minder agenten zijn bij de inmiddels dagelijkse blokkade. Op de vraag waarom dat zo is, antwoordt de zegsman dat dat een beslissing is die elke dag wordt afgewogen. "We hebben dit in overleg met onder andere de burgemeester gedaan." De situatie is volgens de zegsman nu "even bevroren". "Actievoerders zijn op de snelweg. We gaan kijken hoe dat verder verloopt." De woordvoerder zegt dat het beëindigen van de blokkade nog steeds een heel belangrijke opdracht is van de burgemeester. Over hoe de blokkade wordt beëindigd, wil de politiewoordvoerder nog geen uitspraken doen.

Tientallen mensen zitten en liggen op het wegdek van de A12, ziet een ANP-verslaggever. Waar de afgelopen weken vaak tientallen agenten werden ingezet, staat er nu maar een handvol. De snelweg is door de actie afgesloten richting het centrum van Den Haag. De stad in richting het Malieveld kan het verkeer er nog wel langs.

Fossiele subsidies

Het is dag 19 van het protest. Dat is gericht tegen 'fossiele subsidies'. Daaronder verstaan de actievoerders alle regelingen waarmee de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordeelt. Doordat de demonstranten nu een stukje de tunnel in zijn gelopen, kunnen ze hun protest ongeveer ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer houden. Aan de overkant van de weg is ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

XR is van plan de acties vol te houden totdat de politiek heeft besloten de subsidies af te schaffen. Dat lijkt op korte termijn onwaarschijnlijk, want het kabinet is demissionair en een dergelijk besluit zou inhouden dat de begroting voor tientallen miljarden euro's per jaar moet worden verbouwd. Volgens een eigen inventarisatie die het kabinet op Prinsjesdag uitbracht, tellen alle belastingkortingen, accijnsvrijstellingen en andere regelingen op tot een bedrag tussen de 39,7 miljard en 46,4 miljard euro per jaar.

Ook de gemeente laat net als op de andere dagen weten dat het blokkeren van de snelweg verboden is. "De actievoerders moeten dus vertrekken. Demonstreren kan vandaag op het Malieveld", aldus de gemeente op X, het voormalige Twitter.

Meer uit Binnenland

Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

8 minuten geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

30 minuten geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

46 minuten geleden
Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

1 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

1 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

1 uur geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

1 uur geleden