
Klimaatactivisten houden mars naar A12-protest in Den Haag
DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten houden een protestmars in aanloop naar de volgende A12-blokkade tegen fossiele subsidies in Den Haag. Deze keer vertrekken vanaf drie plaatsen groepen betogers richting Den Haag: vanuit Arnhem, Alkmaar en Almere. De mars begint aanstaande zondag in alle drie de steden.
Actiegroep Extinction Rebellion (XR) heeft voor iedere dag daarna trajecten van zo'n 20 kilometer uitgezet. Op een actiesite, A12mars.nl, hebben ze de beoogde routes gezet. Die gaan van treinstation naar treinstation, zodat het makkelijk is om deel te nemen. "Deze actie is publieksvriendelijk en geheel binnen alle wettelijke kaders", benadrukt de groep daarop.
Dat laatste geldt niet noodzakelijkerwijs voor het centrale protest in Den Haag. Vanaf 9 september wil XR daar opnieuw het verkeer blokkeren op de A12, een van de belangrijkste toegangswegen de stad in. Het protest wordt onder meer daar gehouden, omdat het op steenworp afstand van het tijdelijke Tweede Kamergebouw is. Eerdere acties draaiden uit op politie-ingrijpen.
Een snelwegblokkade is wat de rechtbank in Den Haag betreft strafbaar. De rechter deelde begin augustus nog diverse taakstraffen uit aan zeven mensen die hadden opgeroepen tot deelname aan een eerdere actie op de snelweg, in januari. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat het blokkeren van het snelwegverkeer gevaarlijk is en vervolgde hen wegens opruiing. De rechter ging daarin mee. De veroordeelden zijn in beroep gegaan. XR vindt dat het blokkeren van een snelweg wel degelijk zou moeten kunnen binnen de Nederlandse wetgeving.
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - Dat de kroongetuige in de zaak rond de Marumse zwembadmoord het Openbaar Ministerie en de rechter kon misleiden, komt onder meer door "onvoldoende adequate informatieoverdracht" en een gebrek aan kennis bij het OM. Dat oordeelt een onderzoekscommissie die werd ingesteld door het College van procureurs-generaal, nadat het hof zich vorig jaar in zijn arrest kritisch had uitgelaten over het kroongetuigetraject in de zaak.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
15 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
16 uur geleden